Следвайте ни

След месец офанзива в детска градина: Родители се ваксинират заедно с персонала

viber icon

„Ако може, в дясната ръка, че с лявата шофирам!“, отправи молба директорката на ДГ „Щастливо детство“ Евгения Попиванова, преди да й поставят първата доза от ваксина срещу ковид.

Д-р Екатерина Петкова, кардиолог и началник на ДКЦ „Пълмед“, заедно с колежката й д-р Десислава Илиева дойдоха днес на място в учебното заведение в район „Източен“. Както „Марица“ писа, миналия месец то поде самостоятелно информационна кампания за имунизирането срещу коронавирус, като изпревари даже офанзивата на МОН. Екипът подготви материали с информация на достъпен език и започна да раздава на родителите.

Резултатът днес е 14 ваксинирани в импровизирания пункт в детската градина, сред които и майка  на 3-годишно дете от първа група. Да се защити с ваксина реши и персонал от всички звена в учебното заведение – цялата кухня, учители, помощник-възпитатели, охраната.

Първа срещу иглата седна директорката Евгения Попиванова, за да даде пример. При Вас даже закъсняхме, насърчи я д-р Петкова, след като обстойно преценила рисковете заради проблем със сърцето и алергии.

 

„Имам доверие на ваксините, но изчаквах досега заради всички неща, които се заговориха. Исках да се разсеят съмненията за странични ефекти“, обясни медсестрата Магда Васева от детската градина. Семейството й вече се имунизирало.

„Работим с деца, а трябва да предпазя и моите“, обясни мотивацията помощник-готвачката Петра Ковачева.

Красимира Атанасова, която е детегледач, седна на кушетката малко притеснена. Като при всяко непознато нещо, призна тя. А после благодари за подкрепата на директорката, която се настани до нея, взе ръката й и каза успокояващи думи.

В това време отвън се оформи опашка от чакащи, а по коридора се зададе и Таня Цветкова, майка на хлапе от детската градина.

„Ситуацията ме убеди. И г-жа Попиванова“, обясни тя на влизане в кабинета. Има магазин за бижута и постоянно е сред хора. Повлияла и вероятността при много високи нива на заболеваемост да останат отворени детски градини само с ваксиниран персонал, които да приемат деца единствено на имунизирани родители. Но всеки има право на избор, добави Таня.

Медицинският екип успокои жена с разширени вени, че няма противопоказания. При такива заболявания по-рискови са векторните ваксини.

Нещо да ми препоръчате, поинтересува се пък Даринка. Лекарката й отвърна да вземе парацетамол, ако вдигне температура.

Оказа се, че не са противопоказание и лекарствата на Сашо за високо кръвно. Най-дълго продължи предварителният разговор с Георги Ламбрев. Той работи като охрана и преди година и половина му отстранили единия бъбрек. Не е обаче на диализа, нито има бъбречна недостатъчност, затова получи първа доза. Отдавна искал, но не смеел, докато не го посъветва авторитет, на когото може да се довери.

Стимули от директорката:

Два дни почивка и снимки във Фейсбук

Убедихме колегите и родителите с много разговори, но без принуда, казва Евгения Попиванова. Всички предупредила: „Не искам да се коментира после: „Шефката ни извика и каза“.

За улеснение, уредила екип да дойде на място, а в него да е шефката на ДКЦ „Пълмед“, за да се чувстват още по-сигурни хората. Обещала и възможност за разговордо 10 минути, в който да се споделят опасения и да се зададат въпроси.

Евгения Попиванова ще даде на всеки ваксиниран по 2 дни компенсация – нормативната база й дава право по нейна преценка до 10 дни. Този бонус няма общо с двата дни, които МОН обеща да добави в Колективния трудов договор на заетите в системата, които си поставят ваксина срещу ковид. Ако се стигне до ново затваряне, ваксинираните първи ще се връщат на работа.

Притесненията на всички са основно във връзка с евентуални странични ефекти върху сърцето и образуване на тромби, разказа Евгения Попиванова.

Сама повдигнала въпроса и за чипирането, за което говорят антиваксърите. „За кого може да сме толкова интересни, че да ни проследява. Ние с постовете си във Фейсбук даваме много по-големи възможности за това“, казва директорката.

На 7 септември предстои втора игла на имунизираните днес, като екипът ще дойде пак на място. Директорката е помолила всички да споделят впечатления с близки и познати.

Екипът направи и много снимки, които да качи във Фейсбук. Това също е част от офанзивата да се мотивират повече хора, особено родителите. Те следят, даже онези, които през лятото са в Германия и Франция. Като видят, че първа аз съм се имунизирала, ще имат повече доверие, когато ги убеждавам в ползите, смята Попиванова. Другата седмица тръгва по къщите из "Столипиново" с информационни материали, а около началото на учебната година ще има още една офанзива на кампанията й.

Д-р Петкова:

При очакван пик след 20 дни - повече не отлагайте!

Започнаха пак опашките пред пунктовете, вече има случаи и на цели заболели семейства

В последните седмици се засилва потокът от хора, които се имунизират, каза д-р Екатерина Петкова.

Миналия уикенд се извили опашки в „Пълмед“, само в събота били ваксинирани 200 души. Хората идвали подразнени, че никъде другаде в града не работи пункт, освен в РЗИ. Постепенно се престрашават и младите, но още има притеснения, каза д-р Петкова. Препоръчва всеки да избере най-подходящата за себе си ваксина заедно с личния лекар. 

При прогнозиран пик на четвъртата вълна след 20 дни сега е последният момент за имунизация и не бива повече да се чака, предупреди шефката на ДКЦ „Пълмед“ А също така и ваксинираните да не бързат да хвърлят маските – първо, защото след първата доза още на са защитени, а и има заболели, които са ваксинирани, но при тях болестта минава по-леко.

Снимки: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

8а8а8

8а8а8

05.08.2021 | 12:31

Госпожа директорката е решила да получи сертификат за 70% ваксинирани педагози и да трупа червени точки, а и нещо друго пред новото началство.

Отговори
0 0
Зона Замфирска

Зона Замфирска

04.08.2021 | 15:27

тази булка праши от здраве никакъв вирус не може да я събори

Отговори
0 0
Каква идилия!?

Каква идилия!?

04.08.2021 | 14:52

Хората, дори от цензурираните снимки, изглеждат доста изплашени и дезореантирани. Наподобяват изплашени животни в кланницата.

Отговори
8 3
Да бе да

Да бе да

04.08.2021 | 14:26

Доста нескопосано, Няма кой да се хване.

Отговори
11 3
Ваня

Ваня

04.08.2021 | 14:48

Ти определено няма да се хванеш, но не всички хора са глупави. Едно не мога да разбера. Страх ги е от нищожни странични ефекти, които са 0,0...., но не ги е страх от вируса.

Отговори
3 5
да,

да,

04.08.2021 | 15:18

У левия бут, у дупарата, да ги боли, като сядат, че да им дойде акъла, че полза от ваксините няма!

Отговори
1 2
Мими

Мими

04.08.2021 | 15:47

Още един кандидат за спешното. По-дългичко да поседиш.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?