71

След директива от МОН: Бранят от закриване паралелки по изкуства в гимназиите

Намерение на Министерството на образованието за свиване на приема в паралелки по изкуствата в гимназиите предизвика напрежение в пловдивски училища. Последва реакция на две национални сдружения, среща с МОН и в крайна сметка - обща договореност да не се пристъпва към механично съкращаване.

Тревогата за оцеляването на паралелките е породена от указанието за план-приема за следващата учебна година. В него се посочва, че делът им трябва да бъде 1%, а досега е бил 6 на сто.

Евентуално свиване в Пловдив би застрашило приема на седмокласници в няколко учебни заведения. В СУ „Любен Каравелов“ паралелките са с профил музика. СУ „Св. св. Кирил и Методий“ има хореографски, а в областта на дизайна училището обучава по рекламна графика. Прием по графичен дизайн в предишни години имаше също в СУ „Никола Вапцаров“, а в СУ „Черноризец Храбър“ обучението е в дуална форма. В Математическата гимназия пък има специалност „Компютърна графика“.

В цялата страна учебните заведения, в които има професия „​танцьор“, са 9, а в 16 е застъпен профил „музика“.

Писмо с възражение срещу евентуално орязване на паралелките по изкуства е изпратено до МОН от двете организации, които обединяват училищата в тази област - СУПРИМ (Секция на училищата с профилирано и разширено изучаване на музика към Асоциацията на европейските музикални училища) и АПРИХ (Асоциацията на училищата с профилирано и разширено изучаване на хореография).

Позициите са заявени и вчера на среща в МОН с министъра на образованието проф. Галин Цоков. На нея са присъствали и зам.-министри, представители на двете организации на учебни заведения по изкуствата, училищни директори, както и председателите на двете работодателски организации в образованието: Диян Стаматов - на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, и Асен Александров ​- на Сдружението на директорите в средното образование.

От МОН са уверили, че посочените проценти в указанието за план-приема са само препоръчителни и касаят дълъг период от врреме, а началниците на регионалните управления по места трябва да преценяват дали да има редуциране - на базата на анализ на качеството на обучение и реализацията на завършващите. Обяснено е било също, че евентуално свиване не е насочено към профилираните, а по-скоро към професионалните паралелки. Първоначалното намерение било продиктувано от тенденцията в последните години в много училища да се въвежда обучение по дизайн, макар и в различни направления - компютърна графика, рекламна графика, графичен дизайн.

Гилдията е изразила становище, че  трябва да се направи анализ на качеството на обучението, като се е ангажирала да предложи критерии, по които то да бъде оценено.

Това обаче не може да се случи в сроковете, в които трябва да се подготви план-приемът за догодина. Вече е отворена системата, в която директорите въвеждат своите разчети, и всички трябва да са приключили до 15 януари.

По-вероятно е в момента план-приемът да се вмести в рамката, която МОН задава, като някои от паралелките по изкуствата се броят като STEM. Спецификата позволява това - например за „Графичен дизайн“ и за „Рекламна графика“. В Пловдивска област  STEM паралелките трябва да са общо 56,4%.

Ще се борим, коментира началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя допълни, че още на срещата на началниците с министъра преди празниците изискването за 1% вместо 6% паралелки по изкуствата е било посочено като препоръчително. Впоследствие е имало и писмо от МОН, че тази квота не е задължителна. С навлизането на технологиите не можем да се откажем от обучението в специалности по професии, в които се влага духовността, добави Киркова.  

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Зло куче

Зло куче

10.01.2024 | 02:53

Като гледам тези на масата и ми става зле. Куцо и сакато в образованието се бърка.Резултатът е плачевен.

Отговори
2 0
Накъде вървим

Накъде вървим

09.01.2024 | 11:20

Всичко що е българско се закрива дори и традициите

Отговори
10 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?