Следвайте ни

След 7. клас: 61% професионални паралелки, 39% профилирани

Дуалните в Пловдивска област се увеличават от 16 на 23

viber icon

Професионалните паралелки с прием след 7. клас отново ще са повече от профилираните, като съотношението е 61% към  40%. Това стана ясно, след като Постоянната комисия по заетостта одобри план-приема. Разчетът много прилича на миналогодишния, като фокусът е върху професионалното образование , STEM паралелки и технически професии, обобщи началникът на Регионалното управление по образование Иванка Киркова.

Училищата в областта ще извършват прием в общо 221 паралелки. Както „Марица” писа, първоначално МОН постави ограничение на 215, но бе направена корекция. Това се наложи, тъй като тази година завършващите седмокласници са едва с 13 по-малко от спрямо предишната кампания, в която бяха реализирани 219 паралелки. При рамка 215 имаше риск местата да не стигнат за всички ученици.

От разрешените от МОН 221 паралелки  129 са професионални с 5-годишен срок на обучение, а 5 – с тригодишен в обединените училища. Така делът на професионалните е 60,65%. Миналата година бе заложен 63%, а реализираният бе 59,82.

Профилираните паралелки са 87, което е 39,37%. Реализираните миналото лято бяха 40,18 на сто. Запазва се приемът в езиковите гимназии и Хуманитарната.

С по една паралелка се намалява приемът в СУ „Св. Патриарх Евтимий” и в Кричим – за да се премине постепенно към едносменен режим. В същото време по една повече се дава на СУ „Цар Симеон Велики” и СУ „ Константин Величков”, като във второто школо ще е професионална. Целта е да се осигури баланс в системата. 

Няма да има прием в СУ „Христо Ботев” в Калофер, защото 3 поредни години школото не успява да напълни паралелка, макар да сменяше предлаганите специалности. Проучване сред 11-те седмокласници показало, че няма шанс това да стане и сега, повечето се насочват към Карлово и Сопот.

Националната търговска гимназия замества едната от двете паралелки по икономическа информатика със застрахователно дело, а ПГКИТ „Проф. д-р Иван Богоров” ще осъществи прием за бъдещи кадри за производството на кожно-галантерийни изделия вместо на бутикови облекла.

Няма да се ограничава приемът в СУ „Паисий Хилендарски” и СУ „Пейо Яворов”, където са предложили план до 1 г. да минат на едносменен режим. Очаква се в бъдеще проблем с ПГЕЕ и Професионалната гимназия по битова техника.

Дуалните паралелки се увеличават от 16 миналата година на 23 в предстоящата кампания.

Къде са и каква подкрепа им дава нов проект на МОН – четете в понеделник

 

Нови професии в 4 училища

В 4 учебни заведения ще  има прием по нови за училищата специалности. СУ „Св. св. Кирил и Методий” в Калековец ще обучава по професия „Машинен монтьор”, специалност „Металообработващи машини”, СУ „Константин Величков” – по професия консултант за козметични, парфюмерийни и биопродукти и битова химия, ПГСС в Първомай – по професия машинен техник със специалност „Машини и системи с цифрово-програмно програмиране”, а СУ „Проф. д-р Асен Златаров” в същия град – по туристическа анимация

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?