Следвайте ни

След 4 г. сага и смяна на технологията: Ремонтират Жълтото училище за 305 дни

viber icon

Жълтото училище ще бъде ремонтирано за 305 дни и през следващата академична година трябва да приеме отново студентите на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. 

След дългата сага – първо за осигуряване на необходимите средства за укрепване и реконструкция, а после – със започналия и спрян ремонт,  сега бригадите отново са на терен. Отстранени са подът, таванът и стените. В момента от емблематичната сграда в Стария град е останал само скелетът й, но след година ще върне вида си – такъв, какъвто го е постигнал майстор Тодор Дамов при първоначалния градеж, започнал още през 1868 г.

Обновяването на Жълтото училище се извършва по напълно нов начин спрямо първоначално замисления. Подходът ще се приложи за първи път – от изпълнителя „Андезит“ ООД.

Още през октомври 2017 г. фирмата спечели обществената поръчка, а през ноември започна ремонтът. Само месец по-късно обаче той бе спрян от фирмата за строителен контрол „Контролинвест“, след като работниците не стигнаха до здрава основа за фундамент. Геодезически изследвания потвърдиха липсата й и това наложи сериозна корекция на проекта.

Първоначалните поправки са одобрени от Националния институт за недвижимо културно наследство през февруари миналата година, а през април - и от противопожарните служби. През семптември 2019 г. обаче „Контролинвест“ иска преработване на проекта и в частта за безопасност. Доработката на доработката е направена след среща с участието на Камарата на архитектите, Община Пловдив, Министерството на културата, фирмата изпълнител и строители от цялата област.

„Процедурата по новото съгласуване с НИНКН приключи през януари, след одобрението от противопожарните служби разрешителното за строеж от Общината стана факт на 23 юни и след нови преговори с фирмата и допълнително споразумение с нея тя възстанови работа на 8 септември“, разказа ректорът на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ проф. Тони Шекерджиева-Новак.

Заради променената технология на работа, възобновеният ремонт ще отнеме 305 дни вместо планираните 190 при първия старт преди 3 г. Разликата е, че няма да се налива бетон при запазен външен вид на сградата, а укрепването ще стане чрез тъй нареченото торкретиране. То се прилага за заздравяване на стари каменни стени, които се запечатват чрез специална техника. Това доближава характеристиките им после до здравината на бетонните и гарантира пожаробезопасност и устойчивост на земетръс.

Торкретиране обаче ще се извършва само отвътре. Отвън каменните стени ще останат в сегашния си вид, обясни помощник-ректорът Константин Мечев. По препоръка на специалистите ще се запази вътрешната метална конструкция, която ще се „облече“ в гипсокартон.

Най-трудно било да се постигнат допирните точки между изискванията  на различните институции, които имат отношение към паметника на културата от първа категория – от национално значение. И в момента продължава взимането на проби от изкопите, а сградата постоянно изненадва архитекти и строители.

Жълтото училище е най-старата сграда в Пловдив, която все още се използва по предназначение. Тя е и първата новопостроена през Възраждането, за да служи за обучение. Високата порта изрично позволява полагане на първия камък с благоволението на султан Абдул Азис. Условието обаче е българите сами да съберат парите за градежа. Така те сами се облагат с данък, който да осигури нужните средства. В сградата Пловдивското главно училище, създадено от Епархийското училище, първоначално започва да подготвя свещеници. По-късно в него са учили Вазов, Каблешков, Дебелянов, а учители са били Петко Каравелов и Петко Р. Славейков.  От 1964 г. се ползва от АМТИИ.

 

Ремонтът се оскъпи с 404 000 лв.

Преработването на проекта за ремонт на Жълтото училище ще го оскъпи, като се очаква да достигне сумата 1,291 млн. лв. (1 549 945 лева с ДДС). Първоначално проектът бе на стойност 887 000 лева. 

Още през 2016 г. МС отпусна 1,1 млн. лева целева субсидия след дълго лобиране от страна на пловдивските депутати и с помощта на Менда Стоянова. Общината добави към тази сума още 100 000 лв.  Тези пари не са пипнати през годините в бюджета на АМТИИ. А това, че оскъпяването не надхвърля 50%, позволява да не се обявява нова поръчка по Закона за обществените поръчки. Фирмата също изчакала 3 г., въпреки че имала право да се оттегли.

Това лято МОН е отпуснало допълнително 200 000 лева за ремонта.

С приходите от благотворителни концерти на Васко Василев, Теодосий Спасов и други изпълнители, възпитаници на АМТИИ, е направен първоначалният проект. Всички доработки после са финансирани от АМТИИ.

 

Обновената сграда ще събере всички изкуства

След края на ремонта Жълтото училище ще се ползва от всички факултети, зарича се ректорът проф. Тони Шекерджиева-Новак.

На първия етаж вдясно ще бъде запазено мястото за преди съществувалото кафене,  а вляво ще се оформи галерия, като изложбите ще се съпровождат и с камерни концерти. На този кат ще има зала за Академичния китарен състав и Академичния оперен театър.

Ще се запази дървена вътрешна стълба, която отвежда до третия етаж, но тя ще бъде укрепена с метална конструкция.

На втория в западната част ще има две големи зали, а в източната- една голяма и още 4 по-малки – всяка по 40 кв. м. Предвижда се компютърна зала за графичните дизайнери.

Разпределението на третия етаж е същото, но огледално. 

На практика само хореографите няма да имат свой салон в Жълтото училище, но пък ще провеждат лекции там. Репетициите им ще са в отделна сграда.

Все още е под въпрос дали ще се ползват и двата входа на Жълтото училище – от улиците „Цар Ивайло“ и „Тодор Самодумов“. Най-запазени са южната и източната фасада на сградата. На източната ще бъде реставрирана портата с алафранга, заедно с оцелялата част от оградата.

 

 

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

бивш студент

бивш студент

07.10.2020 | 14:32

Торкретирането представлява пръскане с циментова мазилка в което има и процент Ц200 .Целто и до си зопозш сгродото от вэншна влого -нопршмир соления морски вятър.н то не укрепва конструктивно сградата защото е само хидроизолираща мазилка, която се нанася с помпа. Иначе всичко си е както си беше ,металната конструкция от предишния ремонт си остава .Тя вибрираше при минаване по стълбата и не беше много читава.Освен това при пожал й дават 20 мин издръжливост.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?