49

Слави, който предизвика децата да учат и в Ютюб

Формулата му е науката от дебелите книги да се преработи интересно и да се поднесе дигитално

Знаете ли, че акулата се парализира за 10 минути, ако е обърната по гръб, защото се задейства определено място в мозъка й, което води до сковаване?

Големият въпрос е как да я поставим в това положение, ако ни се изпречи насреща, докато си плуваме, шегува се Слави Панайотов.

На 36 години пловдивчанинът е по-популярен и обичан - колкото любим учител, и дори повече. Канала му в Ютюб „The Clashers“ гледат над 1 милион души. А опашките, които се извиват при среща на живо с малките му последователи, надминават даже навалицата за подпис от Емил Конрад. Заради приноса си да привлече младите към полезно съдържание той получи наградата в раздел „Образование“ в тазгодишната кампания „Пловдив - град на доброто“.

Всъщност е с диплома от Нидерландия по хотелиерство и туризъм, но в последните няколко години,

вместо да върти заведения, върти видеа.

"Бях момче, което много обича енциклопедии", спомня си Слави. Още си пази на рафта такива издания от 90-те. Усетил, че може да прави видеа, когато сглобил кадри в едно за спомен от Слънчев бряг. "Хареса ми да създавам истории от снимки и музика", спомня си Слави. След 2 години направил друго видео - с инструкции за тактики и бази, които да помогнат на други да успяват, в една от любимите си електронни игри. "Видях, че се харесва, и просто продължих", казва ютюбърът.

Първоначално се огледал за интересни теми - например топ 10 на най-страховитите места в света. Вече е минало доста време и даже не може да си спомни всичките, но някъде по челните позиции били висящи ковчези от скали във Филипините.

Днес едни от най-популярните му поредици са „50 невероятни факта“ и „Нещата, които не искате да знаете“.

"Когато харесам тема, търся информация по нея. Купувам си книги, проверявам в интернет. Отсявам, смилам, за да стане разбираемо", описва метода си на работа Слави. Целта винаги е 

да събере най-много информация в най-малко думи.

Задължително условие е това да става забавно. Според Слави децата го харесват именно заради интересното поднасяне на факти, които иначе може да изглеждат доста скучно. Голямото предизвикателство е да вкараш в закачка дори Брутния вътрешен продукт.

С годините образователната мисия се е изкачила до челните места в неговата класация на причините да се занимава точно с това. "Науката от дебелите книги може да е доста отегчителна, но преработена интересно и поднесена дигитално, може да стане доста интригуваща", разкрива формулата си Слави.

За първи път усетил, че е успял, когато през 2018 г. поел на турне със своята първа книга „Топ мистериите на България“ - в София, Варна, Пловдив, Бургас. "По опашките от млади хора разбрах, че съм стигнал до тях", спомня си авторът. После издал и втора - „Топ мистериите на света“, а през 2020 г. завършил трилогията с „Топ мистериите на Вселената“. Миналата година излезе от печат и четвърто томче на Слави Панайотов - „50 невероятни загадки“. А годината се оказа знакова за него - стана първият български ютюбър с един милион абонати.

Това, което прави, има тепърва накъде да се развива. Това лято Слави 

обикаля красиви, но малко известни места в България -

из Родопите и Странджа.  Обхожда ги, заснема ги по нова технология - с дронове и камери, издирва интересните легенди за тях. Едно от местата е български кромлех като Стоунхендж, но много по-малък. Наредените в кръг камъни се намират край селцето Долни Главанак в Родопите и са открити през 1998 г. "Ето че и траките са правели такива неща, макар и да не знаем точно защо", казва Слави.

Всички места, които ще подреди в тази класация, са достъпни и ще могат да бъдат посетени.

Когато създава видеата за тях, авторът работи съвместно с музеите. До експертите от Историческия музей в Петрич се допитал за новооткрит древен град там и за Самуиловата крепост. Често се съветва и с научните работници от Историческия музей в Шумен. "Аз вкарвам мистиката във видеото, но е изключително важно информацията да остава достоверна", държи Слави Панайотов.

Носи ген на ресторантьор

Да се занимава с професията, за която е учил, е в гена на Слави Панайотов. Дядо му навремето бил управител на ресторант на Жп гарата в Пловдив. Още като 3-годишно момче хлапакът сновял между масите и събирал празни чаши. Баща му е в същия сектор.

Затова, след като завършил Английската гимназия в Пловдив, Слави решил да продължи образованието си, като следва хотелиерство и туризъм в Нидерландия, защото там и в Швейцария са най-добри в тази област. Избрал амбициозно университет, който е в топ 5. Преминал през сито от интервюта, писане на теми, проучвания. И накрая даже малко се изненадал, като пристигнало писмото, че е приет.

"Нидерландия ме научи как да се справям сам с живота - попаднах с един куфар в чужда държава", дава си сметка днес Слави. Не стигали парите. Така дошъл опитът как да си намира работа. Понаучил местния език, навлязъл в тамошната култура и ценности. В университета се оказал с връстници от Южна и Северна Америка, от Европа и Австралия.

След дипломирането си през 2011 г. пловдивчанинът работил 5 години по специалността в Слънчев бряг. После подел свои бизнес проекти онлайн. Веднъж фалирал. "Но трябва да се опитва, в един момент наистина успяваш", казва Слави. Този момент за него е през 2016 г., когато започва да прави своя канал в Ютюб.

Как намира интересни неща? С четене и ровене!

Най-често децата питат Слави как се прави видео, как се снима с дрон, как е пътувал из България, какво му се е случило. Но най-вече - как намира тези интересни неща. Отговорът  винаги е един и същ: „С четене и ровене!“.

От някои имейли разбира, че неусетно е станал герой на децата, и затова го питат много лични неща. Винаги е готов да даде съвет как ефективно да се организира времето. Но има и трудни въпроси, свързани с проблеми на децата в училище и дори с насилие от родител у дома. В такива моменти Слави съветва децата да потърсят помощ от възрастен или от институция - оставя тази територия на психолозите.

Когато не е потънал в издирване на факти за своите класации, обича да чете португалския писател Жозе Родригеш душ Сантуш, защото посяга към една научна теорема и развива от нея история. Така книгата събира научни факти и фикция.

Със своята диплома от елитна гимназия и практически чужд университет ютюбърът е открил за себе си какво му липсва на българското образование - практиката. "В Нидерландия всички около мен идваха с някакъв практически опит, бяха пътували чрез училищата си, някои знаеха по 5 езика - английски, испански, френски, италиански... Аз с моите български, английски и немски на практика се оказах сред младежите с най-малък обхват на подготовката", смее се Слави. И обобщава: "На образованието ни му трябват две оръжия - практика и езици!".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Хамбургски хамбургер

Хамбургски хамбургер

30.06.2022 | 20:23

Скоро повториха Стани богат и там Славито беше жокер не знае, как са се казвали в Средновековието немските граждани - бюргери, били хамбургери!

Отговори
3 0
Згд

Згд

30.06.2022 | 20:29

Хахаха

Отговори
2 0
Док

Док

30.06.2022 | 16:28

Топ 5 в града

Отговори
2 0
Шаро

Шаро

30.06.2022 | 20:30

На квартала

Отговори
2 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?