71

Сладолед по 6 лева на изпита по математика в 4. клас СНИМКИ

Цената на сладоледа изчисляваха днес четвъртокласниците на националното външно оценяване по математика. Получиха 6 лева и им се видя малко скъпичък, но за сладолед биха дали и повече. Не им вгорчи и настроението след изпита.

Имахме помагало с 22 теста, в които задачите даже бяха по-сложни, разказаха Маги и Жанет от 4. А клас в СУ „Любен Каравелов“ в Пловдив. Възприели малката матура като обикновено изходно ниво, обаче под наблюдение и без подсказване. Упражняваме се много предварително и на самия изпит е по-лесно, отколкото сме очаквали, споделиха момичетата.

Четвъртокласниците трябваше да изчисляват цената на едно лакомство – торта, сладолед и напитка, като делят и изваждат от обща сума.

Друга задачи ги прати на екскурзия, но като изчислят колко километра са минали, колко струва транспортът и колко са тройните стаи в хотела за настаняване, ако децата са общо 125, а в 40 стаи има по двама ученици. По квадратна мрежа пък трябваше да определят коя от няколко фигури има най-малка обиколка.

Точно такова домашно ви бях дала, помните ли, посрещна четвъртокласниците класната им Теодора Петрова. При първия бегъл преглед на задачите от теста се успокоила, че са от типа на тези, по които много е работила с децата. Искахме да няма пренавиване и да им внушим, че няма нищо сложно и ще се справят. Овладяха емоциите даже по-добре, отколкото очаквахме, допълни колежката й от занималнята Памела Попова.

В СУ „Любен Каравелов“ има една паралелка четвъртокласници с 25 деца. Само едно не се яви, защото е със специални образователни потребности в комбинирана форма на обучение и физически не може да участва в изпита.

Ученето чрез преживяване е сред основните похвати за обучение. Когато на децата им е трудно нещо да разберат, даваме примери от живота, за да им стане по-близко, обясниха началните учителки.  А щом учениците допускат грешка, не бързат да ги поправят – по-добре е сами да си я открият.

Веднага след теста Антония, която тренира художествена гимнастика в клуб „Тракия“, извади лентата на двора. И заключи, че да реши задачите от националния изпит е било по-лесно, отколкото да се преметне на ръце и да изхвърли гимнастическия уред с крак.

Борислав пък е рожденик и почерпи с бонбони, а с математиката напредва заедно с гайдата.

Оказа се, че ако изкара 95 точки на теста, едно от момичетата има обещана SPA почивка от родителите. А целият клас заедно заминава на 30 май на екскурзия в Стара Загора. Там децата ще стрелят с лък и ще яздят като българите от старо време, докато гостуват на Школата по древни бройни изкуства „Багатур“.

Догодина целият 4. А клас си остава в същото училище, където от пети нагоре пралелките са с музикална насоченост.

 

До 31 май подават документи за изпит за проверка на способностите

До 31 май седмокласниците трябва да подадат заявление в своето училище, ако искат да държат изпит за проверка на способностите по музика.  Той е задължителен за приема на осмокласници в иновативното СУ „Любен Каравелов“ с профил „Музика“.

Едната паралелка осмокласници ще е с разширено изучаване на английски, като се изучават музика, артмениджмънт и комуникация на чуждия език. Другата е с разширено изучаване на информационни технологии, което е свързано с обработка на музика и звуков дизайн, музикален мениджмънт и дизайн на мултимедийни продукти, дигитална визия с изкуствен интелект.

В обучението се акцентира на приложимостта на знанията, проектно-базирани и интердисциплинарни уроци и дейности, развиване на социални умения. В училището се изучава изцяло нов учебен предмет „Животознание“. Има клубове по плуване, волейбол, шах, тенис на маса, народни и мажоретни танци, гражданско образование, роботика, архитектура, кино, природни науки.

В класирането не може да се участва без полагане на изпита за проверка на способностите, който е на 25 юни.  За желаещите да се явят на него училището организира безплатен курс за подготовка.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 5 оценки
4/5 от 5 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?