71

Скъсаха отличници на матурата по химия, учители искат промени в програмата и изпитния формат

Изучаваният материал бил като в 3. курс в университета, а задачите на зрелостния изпит - различни от типовите, които бяха разпространени предварително

Отличници от елитни гимназии в Пловдив са скъсани на матурата по химия като профилиращ предмет, въпреки че някои са се явявали на предварителни кандидатстудентски изпити и имат на тях много добър успех. 

 Парадоксът накара гимназиални учители да повдигнат въпроса за нуждата от преразглеждане на учебните програми по химия като профилираща дисциплина в 11. и 12. клас. Настояват и за корекции в изпитните варианти по химия за държавен зрелостен изпит.

Тази година матурата по химия за първи път бе по програмата за профилирана подготовка, тъй като випуск 2022 първи завършва с втора матура по избираме предмет, който обаче не е от общообразователните, а от профилиращите във втори гимназиален етап. От всички профилирани паралелки по природни науки в областта само 33-ма дванадесетокласници са избрали химията за зрелостен изпит. Все още не е готов регионалният анализ на резултатите, но националният на МОН вече показа, че природните науки, заедно с информационните технологии, предприемачество, география и икономика, са с най-ниски резултати.

Още в деня на изпита, когато МОН оповести изпитния вариант и верните отговори, бяхме много притеснени, споделиха учители по химия от Пловдив. Матурата беше много трудна, на мен ми отне 3 часа да я реша при моите 22 години стаж, разказа една от преподавателките. Според нея изпитният формат съдържа излишно много изчислителни задачи. Дадените задания били различни от типовите, които МОН разпространи преди матурите. Затруднена била и подготовката, защото сборници за матура по химия като профилиращ предмет се появили чак седмица преди решаващите изпити.

Преценката на учителката от елитна гимназия, която е сред най-желаните и първенците по успех в града, е, че самите програми за профилирана подготовка по химия са на твърде високо ниво.  Учи се това, което аз съм изучавала в трети курс в университета, направи сравнение тя. Когато методисти от ПУ погледнали програмата, също реагирали на какво ще учат студентите, когато всичко вече са взели в гимназията.

Друг решаващ фактор според учителката е, че 60% от изпитният вариант на матурата по химия е бил върху материала от 11. клас – годината, в която випуск 2022 в 90% от учебното време бе онлайн заради ковид пандемията.

Ако не се внесат корекции в програмите и изпитните варианти, ще отблъснем децата от природните науки – противно на политиката да бъдат по-широко застъпени в образованието, предупреждава учителката. 

В това отношение зрелостниците със слаби оценки вече са попарени.  На предварителните изпити в ПУ и УХТ имат много добри бележки, както и на матурата по български език и литература. Но в настоящата ситуация не могат да бъдат приети за студенти, защото няма да вземат диплома. Трябва да се явят на поправка на матурите в края на август. Единственият им шанс да станат първокурсници е, ако бъдат обявени незаети бройки в допълнителния прием на висшите учебни заведения.

Ниските резултати всели смут и сред деветокласници и десетокласници, на които пък им предстои да избират профилиращи предмети след 11. клас. Опитваме се да ги успокоим, за да не се подплашат от провал на следващ етап, ако направят избор да задълбочат подготовката си в природните науки като профилиращи, обясниха от училището.

Оттам поставят въпроса и за необходимостта от стиковане на програмите на матурите и приемните изпити във ВУЗ. По преценка на учителите, в момента има 50% разминаване между съдържанието на матурата по химия и приемните изпити в химически факултети и медицинските университети.

Предстои анализ на МОН въз основа на резултатите от държавните зрелостни изпити.

 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
15 коментара
Ссд

Ссд

09.06.2022 | 09:19

Да нагодим изпита към възможностите на децата. "Елитни" гимназии ялови шестици безкрай

Отговори
6 2
Някой си

Някой си

08.06.2022 | 19:50

Скапани администратори, които съсипва децата ни, срещу тлъсти грантове от фондация Америка за България.

Отговори
21 4
Пълни глупости

Пълни глупости

10.06.2022 | 15:24

Абе някой си, американските университети са водещи във всички класации и са се предоказали във всякакви сървенования. Нашето образование е толкова жалко, че няма накъде и не е такова заради Америка, ами заради изключително мързеливите и неученолюбиви поколения от поне 15 години насам, като целия проблем тръгва от възпитанието в семейството.

Отговори
2 0
123

123

08.06.2022 | 19:28

Всички знаем как се отличник в днешно време. Изкарали високи резултати на онлайн изпитите и се вземат за велики.

Отговори
17 6
Коко

Коко

08.06.2022 | 16:50

Така относно материала тук. Защо не казвате, кои са елитните гимназии? Как може учител да има 22 години трудов стаж по предмета да не може да я реши? Друг е въпросът дали учениците са седнали да четат.

Отговори
7 15
Eli

Eli

08.06.2022 | 20:00

Учителят може да е професионалист,но отгоре така изготвят въпросите,че да не може тези,които не са платили за отговори да ги направят,имали си схема за подсказване с уред на ухото-т.е. държавните,приемните... изпити са пари за определени преподаватели, за жалост късно разбрахме

Отговори
18 2
Инфо

Инфо

10.06.2022 | 15:26

Математическата гимназия, ЕГ Пловдив, ЕГ Иван Вазов, Търговската гимназия. В по-малка степен Хуманитарната гимназия. Това са първенците по всякякви изпити във средното образование. Математическата и ЕГ Пловдив са в топ 10 на страната.

Отговори
0 0
Bg pich

Bg pich

08.06.2022 | 16:32

Като са идиоти така става

Отговори
6 9
Родител

Родител

08.06.2022 | 16:30

РУО - Пловдив и експертите ВЪН! Виждат и мълчат! Знаят и нехаят!

Отговори
20 1
MDT

MDT

08.06.2022 | 16:17

"Матурата беше много трудна, на мен ми отне 3 часа да я реша при моите 22 години стаж, разказа една от преподавателките." Предлагам преподавателката да си хвърли дипломата.

Отговори
16 25
BG pch

BG pch

08.06.2022 | 16:36

Тая учителка сигурно е духала супата на някой :d

Отговори
5 17
Eli

Eli

08.06.2022 | 19:53

Учещите деца с ниски оценки,а хитрите-с бръмбари на ушенца си завоюваха шестици! Това е жалката истина... 12 години учене -в коша,12 години скитане-приет навсякъде

Отговори
23 2
ЯНА

ЯНА

08.06.2022 | 15:25

И НА КОЕ КАЗВАТЕ ЕЛИТНИ ГИМНАЗИИ? КОЛКОТО Е ПО-ЕЛИТНА, ТОЛКОВА ВРЪЗКАТА Е ПО-ДЪЛБОКА. АМИ ДА ПЛУВАМЕ В ДЪЛБОКИТЕ ВОДИ ТОГАВА!

Отговори
10 5
bgbg

bgbg

08.06.2022 | 14:57

пълен провал за МОН. Прецакаха децата с тези специализирани матури и толерираха тези от обикновени училища без никакви амбиции...явно им трябват бачкатори

Отговори
46 5
Лилянка

Лилянка

08.06.2022 | 14:47

Тоя балуш, Министърът, веднага да се маха. Съсипа ВСИЧКО! Той няма и 3 години учителски стаж, но е мноооого навътре в средното образование. Той и оная овца Гайдарова да напускат веднага. Вредни са!!

Отговори
51 5

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?