Следвайте ни

Скандалът с училището в Житница: РУО решава съдбата на директорката

Нови две проверки търсят истината за действията на ръководството на школото  

viber icon

До дни се очаква решението на Регионалното управление на образованието за директорката на ОУ „Христо Смирненски“ в Житница.

Както „Марица“ писа, родители на 49 деца от училището и на 6 бъдещи първолачета пратиха жалби до РУО и МОН с настояване за смяна на директорката Надка Петрова.

 Обвиняват я в лошо отношение и недалновидно управление

на школото, което предизвиква текучество на педагози и - по думите на родителите, се отразява на качеството на обучението. Семействата искат подобряване на ситуацията чрез смяна на ръководството, в противен случай са готови да отпишат децата си. Ако това се случи, училището е застрашено от закриване. В момента са малко над 60.

Миналата седмица Надка Петрова е била в РУО на среща с изпълняващия длъжността началник Антоанета Пакова. От школската шефка са поискани писмени обяснения по две нови проверки - на МОН и на Община Калояново.

При първото обследване на казуса по сигналите на родителите от страна на РУО потвърдиха, че

 има голямо текучество,

като на мястото на напусналите педагози се назначават на щат неспециалисти. За други твърдения РУО не можа да се произнесе категорично, а въпросите за некачествено ремонтиран салон по физическо възпитание, поради което децата играят навън и в студено време, и нередности с обедното хранене отнесе по компетентност до Община Калояново. След проверката на РУО решението бе да започне процедура за търсене на дисциплинарна отговорност от школската шефка. Тя остана на работа и отказа да коментира казуса пред „Марица“ до приключване на всички проверки.

Междувременно в училището е имало проверяващи и от МОН, стартирала е и проверка на Община Калояново.

От Регионалното управление на образованието поискаха да направим

 пълен финансов одит на училището,

но към момента нямаме такъв експерт и е в ход конкурс за назначаването му, обясни изпълняващият длъжността кмет на Община Калояново Веселин Бонов. Била е назначена комисия, но тя е разгледала единствено препратена от РУО жалба на бивша преподавателка относно изплащане на средства за работно облекло. Проверяващите са били и на място в училището. В крайна сметка не са открити драстични нарушения, освен някои детайли по оформянето на документите. Парите за работно облекло са били изплатени на жалбоподателката, макар и със закъснение.

 

Кметът и бивши учители подкрепят бунта на родителите

Докато се чака окончателното решение на Регионалното управление на образованието, напрежението в Житница расте.

С протестиращите се солидализираха и бивши учители в школото. „С огромно възмущение, огорчение и учудване следим информацията, която излиза в медийното пространство и социалните мрежи относно бъдещото обучение на учениците в с. Житница и исканията на техните родители. Затова не можем да останем мълчаливо безучастни! Ние сме от редиците на „бившите“ учители, от редиците на тези преподаватели, които са дали част от сърцето и душата си за създаване на личности и възпитаването им в непреходните морални ценности. Отговорно заставаме в подкрепа на исканията на родителите. За нас бъдещето и образованието на децата в благоприятна учебна среда беше и си остава основен приоритет. Надяваме се, че създалата се ситуация и напрежение ще се разрешат адекватно за доброто на учениците“, казват  Йорданка Вълевска, Александра Василева, Асения Господинова, Весела Дернева, Борислава Петрова, Йордан Трендафилов, Милена Данова.

Иван Бараков пък написа отворено писмо до институциите от името на кмет на Житница и баща на двама ученици в ОУ „Христо Смирненски“. „От близо 2 десетилетия училището се управлява по начин, който не гарантира качествено образование, нито в него се задържат млади учители. В резултат от натрупването на неуместни и подронващи авторитета на учителите действия, децата в Житница са застрашени да останат без образование. Повечето талантливи учители, които постъпват на работа, остават няколко месеца, след което напускат. Говорим за психически тормоз, финансови злоупотреби и липса на далновидност в управлението на училището - заявява кметът. -  Създава се несигурност у децата и родителите, намалява се качеството на придобитите знания, а семействата се принуждават да се насочват към други училища в областта. Това означава децата на възраст до 14 г. да пътуват ежедневно, което не бива да се допуска. Ситуацията е тежка и за родителите, които трябва да мислят за смяна на местожителството. Това също не бива да се допуска“.

Кметът подчертава, че Житница е от малкото села, които задържат младите семейства, осигурявайки им препитание. И заедно с останалите родители "умолява институциите да предприемат необходимите действия за назначаване на нов директор, който ще работи за престижа на училището, ще привлича млади, образовани и талантливи учители и няма да използва личностните конфликти да надделяват над професионалната грижа за децата и тяхното бъдеще“.  

В обръщението си към РУО, МОН, Президентсвото, Държавната агенция за закрила на детето и Комисията за защита от дискриминация той подчертава: „Ако исканията не бъдат изпълнени, половината ученици ще напуснат родното училище, което автоматично ще доведе до затварянето му. А така и оставащите в него ученици ще останат без училище. За да не се стигне до това, настояваме за нов директор“.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

114

114

26.07.2021 | 17:18

Освен в малките трябва да започнат и в големите, ама там си мълчат - все пак са партийни назна1ения - руската, английскта, математическата, Паисий Хилендарски и т.н.

Отговори
2 0
Проверка

Проверка

26.07.2021 | 17:02

Проверка от горе до долу, край каквото е било било, дошло е времето на промяната. Проверка на всички за всичко кметове, директори, учители, родители, защо след като са знаели са мълчали за всичко това. Проверката трябва да бъде всеобхватна защото по законите виновният отговаря заедно с този който го прикрива, толкова неща не стават за един ден.

Отговори
6 0
Гневна

Гневна

26.07.2021 | 15:13

Очакваме истината да възтържествува. Децата и учителите на ОУ "Христо Смирненски" заслужават по-добро управление.

Отговори
11 3
Учител

Учител

26.07.2021 | 09:47

Крайно време беше да започнат проверките и в малките населени места, където управленците са се самозабравили.

Отговори
16 3
Родител

Родител

26.07.2021 | 09:41

Крайно време беше да започнат проверките и в малките населени места, където управленците са се самозабравили.

Отговори
12 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?