Следвайте ни

Скандал! Подменили диктовката на малката матура в пловдивско село

МОН установи нередности в 5 училища в цялата страна, наказва директори и квестори

viber icon

Текстът на диктовката е бил подменен с друг на националното външно оценяване по български език и литература в 4. клас в село Богданица в Пловдивска област. Там започват проверки защо децата не са работили по аудиофайла от истинския изпитен вариант. За първи път тази година учениците слушаха диктор на запис, вместо текста да им чете квесторът в залата.

Междувременно МОН вече е потърсило дисциплинарна отговорност  от директори и квестори  за подменени диктовки на националното външно оценяване по български език и литература за IV клас, което се проведе на 27 май.

Установено е, че в 5 училища в страната на учениците не е пуснат изпратеният от МОН аудиофайл, а са диктувани съвсем други текстове.

След проверка на всички 57 307 писмени работи на четвъртокласниците са открити около 90 теста, които съдържат диктовки с текст, различен от този в  изпитния  аудиофайл. 

Петима квестори от ОУ „Стоян Михайловски“ във Варна са с предупреждение за уволнение. Причината е, че в две от изпитните зали децата са писали отново пробната диктовка, която е била проведена през февруари.

За неосъществен контрол и допуснати нарушения със „забележка“ е наказан директорът на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Старо Оряхово, община Долни чифлик в област Варна.  С дисциплинарни наказания са и четирима членове на училищната изпитна комисия. В това училище са имали проблем с разархивирането на изпратения от МОН аудиофайл с диктовката. Без да сигнализират в министерството, те са ползвали изпратен им от друго училище аудиофайл със съвсем друг текст. 

В столичното 159. ОУ „Васил Левски“ изпитът в една от залите е проведен с аудиодиктовка на издателство, а не с текста от МОН. Квесторът в залата е с дисциплинарно наказание „забележка“. На директора на училището е наложена финансова санкция.

Диктовката е подменена също  в СУ „Алеко Константинов“ в Луковит. Там и в Богданица предстоят проверки. 

В хода на оценяването на писмените работи са установени също диктовки с почерк, различен от този при отговорите на другите въпроси от теста. 

В други случаи диктовката не е пусната от изпратения аудиофайл. Вместо това тя е раздадена на четвъртокласниците на хартиен носител и те са я преписали заедно със знаците за пауза при четене. 

Оценката от изпита по български език и литература в IV клас служи за установяване на индивидуални пропуски и за анализи на резултатите от обучението на училищно и национално равнище.  

Очаквайте подробности

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?