3906

Синдикат "Образование" в Отворено писмо до премиера: 15% ръст на заплатите или протести!

Синдикат „Образование“ настоява за 15% увеличение на заплатите на работещите в сектора, а при увеличение по-ниско от 10% незабавно ще започне организация за законови протестни действия.

Това се казва в открито писмо до премиера акад. Николай Денков и финансовия министър Асен Василев.

От профсъюза ги упрекват в неизпълнени политически обещания. Едно от тях е учителските заплати да са 125% от средната за страната. С парите в проекта за бюджет, който беше отхвърлен в Комисията по образование, възнагражденията на учители биха били 105% над средното. 

От Синдикат "Образование" не приемат предложената бюджетна рамка и заявяват, че за изпълнението на националния колективен трудов договор в сектор „Образование“ с над 100 000 заети трябват още 250 милиона лева, при сега заложените 289,9 млн. лева.

Настояват парите за образование да са 6% от Брутния вътрешен продукт и да не се прави отсътпление от размера на финансирането в предишни години. Подчертават също, че няма как да се постигне качество  в недофинансирана система.

Ето пълния текст:

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ и българските учители се питат дали парите за образование в бюджет 2024, след обилното предизборно говорене, са станали приоритет, и дали парите от българския БВП ще нарастват към 6%?

Очевидно Не, защото по разчети на Синдикат „Образование“ в сегашния проектобюджет те не достигат и дори 3,9%, като престанем да си играем на въже с европейските пари от „Национален план за възстановяване и устойчивост“!

Българското общество очаква качествено образование, но това не е релевантно с недофинансирана образователна система.

Дали ще се спази извикването разходите за образование в проектобюджета за 2024 година да не намаляват, както пише в чл. 281 от Закона за предучилищното и училищно образование или за поредна втора година, Вие, г-н Василев, няма да спазите училищния закон, за сметка на популизма, и захвърляйки на политическото бунище, обещанията за важността на българското образование.

Вие, уважаеми управляващи, обещавахте всичко преди изборите, но сега е друго време, време за изпълнение на обещанията.

В Европа средствата за образование, които заделят страните, са средно 5.2% от брутния вътрешен продукт. Европейската комисия препоръча страните членки да отделят поне 6% от брутния вътрешен продукт за образование. 

Синдикат „Образование“ настоява правителството да отдели 6% от БВП за образование!

За българските деца да има детски градини в големите градове, да няма групи с 34 деца, защото образованието е възпитание, а не социална услуга!

За българските ученици да има училища само с едносменен режим на организация /предвидено в ЗПУО/, с пари за ремонти отвъд 25 лв. за капиталови разходи, с пари за кабинети по науки и изкуства. С пари за помощник учители, които да гарантират добра обща и специална подкрепа за нашите деца!

За младите учители, които, според НСИ до 34 години са половината от колегите си на 60+ години. Нека младите учители започват със СБРЗ за страната, за да дойдат и останат в системата.

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ не приема този проект за бюджет!

Парите за образование в проектобюджет 2024 са 8,571 милиарда, но те включват и 720 милиона европейски средства от „Националния план за възстановяване и устойчивост“, ако бъдат включени в този пазарлък. А без тях средствата за просвета възлизат на по-малко от 3,9%. Миналата година парите за образование бяха 4.1%/С европейското финансиране/, а през 2022 – 4,4%.

Вече и децата сякаш запомниха, че учителската заплата е 125 процента от средната брутна работна заплата за страната, с цел привличане на повече млади учители и на специалисти с високо равнище на професионална подготовка и квалификация във всички образователни институции. 

Но това е една спорна хипотеза, защото, за да се случи, трябват още 200 милиона.

Учителската заплата трябва да бъде увеличена с 15%, за да се изпълни горецитираното политическо обещание 125% над СБРЗ. С парите в проекта, който беше отхвърлен в комисията по образование, се обричат българските учители на 105% над средната, с което нарушавате многоповтаряното обещание за 125%.

За да се изпълни националният колективен трудов договор в сектор „Образование“, който обхваща над 100 000 работещи в системата и е най-големият гарант за социална и политическа хармония в България,  ни трябват още 250 милиона лева, при сега заложените 289,9 милиона лева.

Синдикат „Образование“ категорично отхвърля заложената промяна в чл. 94 от Закона за държавния бюджет и въвеждането на ново правило в прерогативите на общинските съвети. Ние не приемаме стъпки към финансова централизация, която доказа своята несъстоятелност до голямата учителска стачка през 2007г. Вместо да вървим към делегирани бюджети в детските градини, Вие г-да управляващи си мечтаете за централизирани бюджети и административна диктатура към образователните институции.

Синдикат „Образование“ настоява за 15% увеличение на заплатите на работещите в целия отрасъл „Образование“, а при увеличение по-ниско от 10% незабавно ще започне организация за законови протестни действия.

Уважаеми акд. Денков и г-н Василев, нека намалим партийното говорене, което забранихме в училище и да се опитаме да не оставяме образователната система приоритетно недофинансирана!

За качествено образование е необходимо качествено финансиране!

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 8 оценки
3/5 от 8 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Янка

Янка

03.12.2023 | 09:58

Синдикатите предадоха учителите, които напуснаха системата преди юни тази година. Колко от тях не получиха увеличението на законно изработените си заплати след 01.01. 2023г., защото синдикатите шефове "забравиха" да сложат такова условие в споразумението. Синдикатите са паразитни организации.

Отговори
6 1
Мими

Мими

02.12.2023 | 11:07

Много родители нямат родителски капацитет да си гледат децата. Те са недоволни от всичко и всички!Как ще обяснят, че други ученици са шампиони в международни състезания???

Отговори
11 0
Плашъока да си подава оставката незабавно

Плашъока да си подава оставката незабавно

01.12.2023 | 13:31

Гадовете ни тикат към гьола на бедността. Беден и необразован народ е добър слуга на Козяк.

Отговори
13 0
Пловдив

Пловдив

01.12.2023 | 09:42

Жени на милиционери и военни с огромни диференциали за да лежат по цял ден, комплексирани личности

Отговори
13 2
Какъв Пловдив си бе селянин мръсен

Какъв Пловдив си бе селянин мръсен

01.12.2023 | 13:34

Не петни името на града ни гад.

Отговори
3 0
лили

лили

01.12.2023 | 09:37

за какво да ви вдигат заплатите??? заради неграмотните деца, дето бълвате???айде, гледайте си работата! отивайте в частния бизнес да видите как се изкарват заплати, Некадърници! отдавна не сте Будители, а само касиращи високи заплати за пълна некадърност!

Отговори
24 22
Вяра

Вяра

01.12.2023 | 09:44

За да се контят като чалгарки и по цял ден да висят по кафенета и бистра. Приличат на всичко друго, но не и на просветни кадри.

Отговори
14 17
Учител

Учител

01.12.2023 | 12:50

Четейки вашия коментар явно не сте стъпвали скоро в училище . За да има грамотност и резултати са нужни млади и амбициозни кадри , аз като такъв съм силно огорчена от нагласата на обществото към заплащането НИ . Да можеща съм и бих сменила професията си , но скъпо общество замислете се ако всички учители сменим своята професия кой ще поеме образованието на вашите деца , внуци и какво ще излезе от един народ без учители .....

Отговори
18 5
Веселка

Веселка

01.12.2023 | 13:21

То какво се обясняваш на озлобеното и неможещи общество? Учителите сме виновни за всичко: за скапания им живот, който са скапали сами поред причини зависещи от тях, за децата им, които от как са се родили за изритани в ясли, градини..., за да се грижи друг за тях, а и друг да ги възпитава, за това, че имат нетърпимост към децата Симеон, семейството си, родителите си, друг вечно е причината, но не и те. Дреме ми за такива обитаци, които са и функционално неграмотни на всичкото отгоре. Мрънкащи злобари, вкиснати от сутринта. За разлика от тях мога да работя още много други неща освен учител, а и работя, ама не частни уроци. Чистя офиси и не ме е срам. Аре, по пързалката, да плюят, да грачат по нас, не ме интересува.

Отговори
18 6

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?