49
Следвайте ни

Синдикат "Образование" към здравния министър: Тестовете да се правят от родител у дома!

viber icon

Тестването на децата до 4. клас да се извършва у дома от родителите, а не в училище. За това ще настоява синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" в своя позиция пред министъра на здравеопазването. Решението бе взето след 3 часа разисквания на национален онлайн съвет на профсъюза днес в присъствието на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков.

Мотивите са, че тестването у дома е по-безопасно. Освен това при изискване да се прави на гладно, ако процесът се случва в училище, децата няма да могат да закусват у дома. После ще трябва да се чака голямо междучасие, което може да бъде и намалено при прекрояване на графика за деня с цел да има време за тестване в понеделник и четвъртък сутрин.  При тестване у дома ще е и много по-лесна организацията.

Изразихме голямо притеснение, че при разписания в момента регламент на много места тестването на учениците от 1. до 4. клас няма да може да стартира още на 10 ноември, а някъде може и изобщо да не се случи, каза лидерът на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров.

От синдиката имат възражения и относно избора на тестове - одобрените от МЗ не са от по-простичкия вид, за който са се споразумели на Отраслов съвет МОН, синдикати и работодателски организации.

От "Подкрепа" настояват също да не се упражнява натиск спрямо директори и учители и да се спазва принципът на доброволност. 

Известно напрежение възникна във връзка с казуса как се постъпва, ако учител няма зелен сертификат, но и откаже тестване. Първоначално имаше вариант да преподава онлайн, последваха изявления, че ще трябва да излезе в отпуск. Юридически няма как да бъде принуден на това. В крайна сметка системата разчита на добросъвестност на педагозите - че няма да откажат тестване, щом и за тях ще се прилагат щадящите тестове със слюнка.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

ВИДЕВ

ВИДЕВ

09.11.2021 | 11:54

ТИЯ ДО ЕДИН СА ХРАНТУТНИЦИ И ТУНЕЯДИ СЪС ВСИЧКО ДРУГО СЕ ЗАНИМАВАТ НО НЕ И СЪС СИНДИКАЛИЗЪМ. ТРЯБВА ДА ИМ СПРЕТНАТ ЕДНА РЕВИЗИЙКА

Отговори
0 0
Urfilas

Urfilas

05.11.2021 | 20:56

Юлиян първо формулира тези, след това пуска безумни он-лайн анкети, които да ги потвърдят. Неадеквтното му поведение по време на цялата пандемия предизвиква резонния въпрос за мандантност на националните и регионални синдикални нищоправци.

Отговори
3 0
Браво

Браво

05.11.2021 | 18:27

Браво! Не са интелектуално задръстени като синдикста с бабата начело. Дето се съгласява със всякакви хрумки.

Отговори
4 0
Ха сега родители, бъдете образец за отрочетата си

Ха сега родители, бъдете образец за отрочетата си

05.11.2021 | 18:11

Отиваме на купон, на купона отиваме.... Браво Подкрепа!!! Родителите да тестват децата си, всички разчитаме, че няма да манипулират резултатите. Хайде да бъдат отговорни поне един път! Така ще се спестят пари, иначе по 1000лв на даскал, който е в ролята на мед. сестра и лаборант, да 3 в 1 ще е.

Отговори
8 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?