Следвайте ни

Синдикат "Образование" към всички политически сили: Оценка за дисциплината и изпит след всеки клас в начален курс

viber icon

Да се върне оценката за поведението на учениците и да се въведат механизми за по-голяма отговорност на родителите. За това настоява синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ в свой меморандум до политическите сили от всички цветове в навечерието на парламентарните избори. 

В него се казва, че у нас има сериозни проблеми с националните политики по отношение на училищното образование и част от тях са свързани с това, че се разработват без достатъчно участие на учителските синдикати.

Профсъюзът настоява за 

приоритетно финансиране на образователната система,

като се достигне поне 6% от БВП. Въпреки увеличението на учителските заплати, образователните институции страдат от хронични финансови дефицити и решенията на парче няма да извадят образованието от заразата „недофинансиране“, е позицията на профсъюза.

Друго искане е свързано с  модел за профилактика и компенсаторни механизми относно професионалните заболявания - предвид високите нива на бърнаут, за чието допълнително покачване допринесе и онлайн обучението в последната година. Прекатегоризацията на учителския труд към втора категория труд би била правилната политика, се изтъква в становището. Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ настоява новата национална програма за рехабилитация на учителския труд незабавно да стартира, като се прибавят и нови мерки -  намаляване на натоварването на всички учители след 50 г. с един час седмично и да им се даде право на 1 г. платен отпуск за квалификация и рехабилитация при изработени 4 в системата.

За подобряване на управлението

синдикатът иска мандатност на директорите.

"Новият образователен закон премина своята детска фаза и макар неговите автори да предлагат да почакаме още, синдикат „Образование“ е категоричен, че е време за поправки и промени в ЗПУО", гласи меморандумът. В него се посочват най-належащите промени: преминаване на детските градини към делегирани бюджети; намаляване на административната тежест; участие на синдикатите в атестационните комисии за учители и директори; оценка за дисциплината на учениците; вменяване на повече отговорности на родителите; намаляване броя на учениците в паралелки и групи; задължително въвеждане на училищен изпит след всеки клас в начален етап и повтаряне на класа при неусвояване на образователния минимум; отпадане на НВО в 4. клас.

Синдикатът настоява за 

един вариант на учебник по общообразователните предмети

и МОН да издава учебниците, за които плаща. В тях пък да се намалят обемът и трудността на новия материал към 40%, за сметка на 60% проектно-базираното обучение и практическите упражнения. Сега съотношението е обратното. 

Повече психолози и педагогически съветници във всяка образователна институция искат още синдикалистите, както и изравняване на нормативите на всички педагогически специалисти към 648 часа годишно. А при ранно пенсиониране да се получава добавка от УПФ, макар и редуцирана, и след навършване на изискуемата възраст за пенсиониране. Да се гарантира ръст на възнагражденията на всички работещите в системата на предучилищното и  училищното образование, с ежегодно увеличение на работните заплати с не по малко от 10%. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Катя

Катя

24.03.2021 | 11:33

Иванов да беше станал учител,а не таксиджия или строител!Стига с тази злоба не е на добре."Не възпитавайте децата си. Те, така или иначе, ще приличат на вас. Възпитавайте себе си!"

Отговори
2 3
до Катя

до Катя

24.03.2021 | 16:33

Аз подкрерям мнението на Иванов!Учителите масово не работят съвестно!Учениците са неграмотни и незнаещи!Публична тайна е, че големите-17-18 годишни не влизат в час, а сега на онлайн обучението въобще не присъстват!Учителите си траят и си получават заплатите!

Отговори
2 3
Иванов

Иванов

24.03.2021 | 00:09

Госпожо Кандева, писах под един от материалите Ви за заетостта на учителите при 8 часов работен ден!Очаквах да получа отговор, а сега още повече недоволствам от свободните съчинения на синдиката!Та дано публично стане ясно колко е "тежка" работата на учителите, които имат най-много платен годишен отпуск, редица допълнителни плащания - три заплати годишно, работно облекло, храна, различни видове финансови стимулирания и др. поощрения!Винаги работата с деца е отговорна, но дали е така в образованието, фактите го показват!

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?