Следвайте ни

Ще приема ли ПУ в право с оценки от матура?

viber icon

В регулираната специалност “Право” тази година ще може да се приема и с оценките от матурите по български език и литература и по история. Досега кандидат-студентите задължително се явяваха на приемен изпит. Това е възможност,  окончателното решение е на университетите.

За целта тази седмица ще бъде променена наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалност “Право”. Причината да се вземе такова решение е висшите училища да не провеждат много изпити, на които да се струпват младежи, след като МОН има техническата възможност и ще проведе матурите според всички правила на противоепидемичните мерки. А и висшите училища вече имат много по-голямо доверие в зрелостните изпити.

Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, пише "24 часа".

Сред висшите училища, които обучават прависти, са Софийският, Университетът за национално и световно стопанство, Великотърновският, Пловдивският, Югозападният в Благоевград, Бургаският свободен университет.

В момента Пловдивският университет приема в специалност "Право" с изпити по български език и история, които са насрочени за 28 и 29 юни.

Входът да е само с бележка от държавен зрелостен изпит би било несправедливо спрямо завършилите предишни години, които не са държали матури, коментираха от ПУ "Паисий Хилендарски"  Ако се възприеме такава промяна, те няма да имат шанс да следват, а към "Право" традиционно проявяват интерес и кандидати в по-зряла възраст.

Приемната кампания в ПУ стартира при обявените от университета условия към момента. Оттам ще следят за промяната на нормативната уредба, за да огледат още веднъж регламентите си, след като тя стане факт. Под въпрос е обаче дали процедурно има време за такава корекция - обикновено промяната изисква един месец обществено обсъждане.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?