71

Ще им върви по вода! Хуманитарната гимназия отбеляза патронния си празник с концерт и шествие в дъжда СНИМКИ

Дъждът и лошото време днес не успяха да уплашат учениците на Хуманитарна гимназия „Свети свети Кирил и Методий“ в Пловдив, които днес отбелязаха патронния си празник с традиционните концерт и литийно шествие до Стария град. С това беше даден старт и на Кирило-Методиевите дни в Пловдив. 

Денят започна с концерт в аулата на училището, а след това се състоя и тържествена церемония в двора. След като изслушаха химна Република България присъстващите посрещнаха знаменосците и иконата на светите братя. Празникът продължи с изпълнение на ППД "Ангел Букорещлиев", които под диригентството на Илиян Тиганев изпяха химна на Пловдив, както и химна на Свети свети Кирил и Методий.

Илиян Тиганев: "За мен и моя хор е изключителна чест да пеем за първи път тази година и се надяваме да се превърне в традиция, за да можем да събираме културата и историята. Трябва да помним историята си, защото когато знаем историята си ние сме силни. А и по този начин защитаваме репутацията си на Културна столица на Европа."

Няколко думи по случай празника каза и настоящия директор на ХГ "Свети свети Кирил и Методий" Емил Начев. "Днес нашата гимназия, която е пряк наследник на Епархийското класно училище, има празник. Ние го отбелязваме вече повече от 170 години. Имахме концерт, с който стартирахме честванията и продължаваме и сега с традиционнто шествие. Тук с нас днес са ППД "Ангел Букорещлиев" и Пловдивски духов оркестър, които ще съпроводят шествието заедно с нас", сподели пред "Марица" г-н Начев.

След официалната част потегли и литийно шествие, което беше водено от Духов оркестър Пловдив. Музикантите огласяха града, докато шествието преминаваше през главната улица, а наякрая завърши в Стария град. Там ученици от гимназията поставих цветя на барелефа на светите братя. Минувачи поспряха за да погледат тръжественото шествие и дори аплодираха изпълнението на оркестъра.

Училището е открито през далечната 1850 година, а 18 години по-късно е обявено за гимназия. Сред директорите, които са го ръководили през годините са Найден Геров и Йоаким Груев. Училището създава и утвърждава честването на Деня на Свети Кирил и Методий в България.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?