Следвайте ни

Шокираща прогноза за цената на хляба

Сега килограм от най-обикновения бял хляб се търгува в мрежата за не по-малко от 1,80 лева, като тази сума е само за промоционални стоки

viber icon

Хлябът ще поскъпне до рекордните 3 лева за килограм от 1 януари 2020 г. Шокиращата прогноза направи пред Lupa.bg един от големите производители на насъщен в страната. Причините за огромното поскъпване той обясни по 3 линии - екологични, финансови и държавнически. 

И сега килограм от най-обикновения бял хляб се търгува в мрежата за не по-малко от 1,80 лева, като тази сума е само за промоционални стоки. Примеси като истинско ръжено брашно или зърна вдигат мизата до над 2,50 лева за 1000 грама. Най-често пенсионерите и социалните слабите са принудени да си купуват преоценен самун с изтичащ срок на годност заради непосилната цена. Скок от 50% в цената обаче ще удари не само обикновения потребител, но и болници, детски градини, училища, затвори и държавните учреждения със столови в зданията. Дори депутатите ще трябва да се бръкнат с доста повече, за да си купят двете филии хляб за обяд във ведомствения ресторант, категоричен е производителят. 

Тазгодишните градушки са ударили реколтата от зърнени култури за милиони левове, което означава, че страната няма да може да се справи със заложените предварително количества пшеница и ечемик за износ, за да може да отговори на потребностите на собствения си пазар. По-малко износ на културите води до спад в печалбата на производителите, които ще бъдат принудени да вдигнат цената им. От друга страна, някои от фермерите приключват с пшеницата след тазгодишната жътва по изискванията за сеитбооборота и ще трябва да си набавят нови торове за нови култури от есента, което също ще вдигне цената на насъщния. 

Освен това тази есен тръгва и събирането на прословутите тол такси за движение на камионите по магистралите, което ще оскъпи значително разходите и на земеделците, и на хлебопроизводителите, а се очаква да засегне и доставчиците в цялата страна. Дори големите вериги да се опитат да оберат луфтовете, за да не загубят клиентите си, не могат да компенсират огромните разходи и в магазинната мрежа е възможно етикетите за белия ръчен хляб и добруджанския класически (заводски) да се променят и преди Нова година.    

От трета стана токът скача с цели 3,5 на сто от 1 юли. Дори повишението в цената на електроенергията да не се отчете мигновено при производството на хлебните произведения, неминуемо то ще доведе до няколко стотинки скок само до няколко месеца, обясни още експертът. А според него още по-фрапиращият извод е, че може да настъпи спад в потреблението, което да коства и четвърта причина за поскъпване на самуна до рекордните 3 лева за килограм или около 2 лева за стандартните разфасовки от по 700 грама сега. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?