Следвайте ни

Школи по изкуства: Мерките дискриминират децата

Защо в една зала може да се играят спортни танци, но са забранени народните и балетът, питат 4 организации в писмо до здравния министър

viber icon

Образователни центрове и школи по езици и изкуства съзряха елемент на дискриминация в действащите мерки срещу пандемията по отношение на деца, които се занимават с различни видове спорт и изкуства. В писмо до министъра на здравеопазването няколко организации отправят въпроси, настояват да се премахне неравното третиране и искат да се даде възможност на всички за заниманията по интереси, като цитират свое проучване, че 85% от родителите са готови да върнат децата в школите. Събира се и петиция за отварянето им.

Писмото е подписано от председателите на Съюза на организациите за любителско изкуство (СОЛИ), Сдружението на танцовите дейци, на Областен читалищен съюз и изпълнителния директор на спортен клуб. Те настояват за писмен отговор на въпроси, свързани със заповедта на МЗ от 25 ноември и последвалата от 18 декември, които засягат дейността на езиковите центрове, образователните центрове, школи за изкуства (балетни/танцови, музикални, приложни изкуства и др.) и частни занимални, намиращи се в читалища и в частни сгради.

Първата заповед на здравния министър забрани присъствени групови занятия там, а втората допусна изключения за занятия за деца до 4. клас, когато не се смесват различни групи“. В тази връзка авторите на писмото питат значи ли това, че от този месец могат да работят с хлапета от начален курс – в центрове и школи, които са в частни сгради и читалища. 

Второто питане възниква във връзка с преустановяването на всички  колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18 г., с изключение на международни състезания, започнали към датата на влизане в сила на заповедта от 25 ноември. Тя постановява още  спортни мероприятия за лица над 18 г. и международните състезания за лица до 18 г. да се провеждат без публика. Промяната от 18 декември допуска изключение за картотекираните в спортни федерации. Авторите на писмото питат, ако например спортният клуб провежда занимания в читалище и има договор с него, може ли да работи с деца или не. 

Според тях в този вид разпореждането на МЗ води до дискриминация между децата, занимаващи се със спорт, на които се дава право да тренират, спрямо децата, занимаващи се с изкуство и култура, които нямат право да посещават школите. Това води до дискриминационна политика не само по отношение на децата, но и на работата на различните видове школи, занимаващи се със физическа дейност - спорт или изкуство, като на едните се разрешава, а на другите се забранява упражняване на дейност, пише в обръщението. В него се дават и няколко примера, сред абсурдите е казусът: урок по спортни танци може да се проведе, но ако в същата зала има урок по балет, фолклор, пиано, цигулка или китара – не.

„ Това дискриминира и самите преподаватели. Отваря врати за източване на потребители от школите в изкуствата към спортните клубове, което създава конфликти“, се предупреждава в писмото.Подписалите го виждат абсурд в това спортните танци да са разрешени като спорт, а класическият балет, модерният балет или фолклорни танци да са забранени. Единствената разлика между тях е, че спортните танци са към Министерството на младежта и спорта.

„Не приемаме за ключова за здравето практиката, че ако спортистите са картотекирани, имат право да спортуват, а децата, които танцуват, свирят или рисуват, да бъдат ограничени до заниманията си! Картотеката, поставена като условие от ММС за спортуващите деца, не пази от вируса, тя само попълва бюджета на федерациите и това е ясно на всички. Няма разлика в дейността, когато става дума за физическа активност, има такава единствено във формата на дейността - дали се води спорт или изкуство”, гласи писмото. 

От организицаиите твърдят, че няколко пъти са опитвали да се свържат със зам. министър Жени Начева и с министър проф. Костадин Ангелов, но без успех. И настояват да се премахнат противоречията в най-кратък срок.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Спор

Спор

05.01.2021 | 11:35

Ами политиците са п.рости! Нищо не трябваше да работи. Всичко трябваше да е затворено,а не различни организации да имат претенции едни към други.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?