Следвайте ни

САЩ признаха Димана за №1 по математика

Шестокласничката от Пловдив пребори 80 задачи за 10 минути

viber icon

Пловдивският талант Димана Праматарова завоюва титлата абсолютен шампион на Международния финал на Американската математическа лига - Флорида, с президент Тим Сандърс. Шестокласничката от ОМГ „Акад. Кирил Попов“ спечели титлата на световния форум след четири изключително трудни кръга за време. Дими победи и в допълнителния инфарктен блиц с индонезийчета и казахстанчета, в който печели най-бързият, решил сложна задача за 45 секунди.

Второ и трето място в престижната надпревара също са повод за гордост. Те са заети от българчета, съответно Сияна Павлова и близкия приятел на Димана Васил Стойков. И трите деца са възпитаници на Академия XXI век. И за да е пълна радостта, българите печелят и отборното състезание.

Наши представители са и в челната тройка и за възрастова група 4-5-и клас.

На финала, който се проведе онлайн тази неделя, на нашето момиче се наложило да пребори 80 задачи само за 10 минути. Самото състезание продължило повече от 4 часа. Напрежението било неописуемо. Дими дори не успяла да пие вода. Но си заслужавало заради удовлетворението, че е защитила честта на България.

Децата, класирани за този голям финал, са определени след предварителен национален кръг.

Догодина Дими и останалите призьори са поканени от самия Тим Сандърс да представят страната ни във Флорида.

Илияна Караланова

Илияна Караланова

Отговорен редактор Marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Един

Един

26.06.2020 | 07:59

Браво на това дете, но не се радвайте, защото останалите 90 процента не могат да пишат и да четат. Не се самозалъгвайте с две- три деца, нима не виждате картината?

Отговори
8 1
Ружица Стоева

Ружица Стоева

24.06.2020 | 10:11

Погледнете щастието, духа на това дете страхотно ,уникално, фантастично !!! УАУ! И осакатяващият емоцията и духа начин, по който е представена информацията ! Не ,тя не е щастлива заради това че е прославила България ! Това е постфактум и тя е само шести клас ! Абе,може ли да кажете похвални слова за някой,особено ако това е дете, без да си припишете полза за вас, възрастните ?! Говорейки по този начин променяте фокуса, чопвате дискретно , уж "невинно" ,но всъщност категорично смъквате вибрацията, отнемате и омаловажавате радостта на детето от победата ! Ей много се дразня, особено когато се отнася за деца това е престъпно ! Ей така с комбинираната сила родители ,общество и образование се орязват крилата на детето и то става от гений , когато е малко, в края на "образованието" става средностатистически костюм, който работи за другите ! Точно от вас като обществена медия и хора боравещи умело с думите, се очаква да ги използвате осъзнато и за повдигане на духа ,а не за принизяването му ! Четейки за този Успех написан по този начин, от думите лъха принизяващо чувство !

Отговори
9 1
Дари Стоянова

Дари Стоянова

23.06.2020 | 17:29

Адмирации за талантливите ни деца. Браво на целия отбор представил България на световно ниво. Горда съм, че има бъдеще България с такива деца. Семейство Праматарови, бъдете горди с Вашата дъщеря.

Отговори
24 1
Дафинка Чафудова

Дафинка Чафудова

23.06.2020 | 11:47

Браво на трите деца-победители ! Те са радост и гордост за своите родители, преподаватели и България! Желая им много успехи и достойно представяне на всички състезания!

Отговори
37 0
Антон Христов

Антон Христов

23.06.2020 | 10:00

Браво, в нашата държава има и такива талантливи деца, с които трябва да да се гордеем и радваме. Те ни донасят друго мнение, уважение и респект към нашата държава България. Дано да бъдат повече тези личности с които да се гордеем.

Отговори
33 0
Ани

Ани

23.06.2020 | 08:55

Честита победа! Детето е пример че в България се раждат прекрасни деца! Да е жива и здрава и все по-високи върхове да покорява! И дано държавата да се сети да стимулира финансово такива деца,а не само да поддържа малцинствата ,някои от които имат по2деца на нейните години!

Отговори
32 0
Ваня

Ваня

23.06.2020 | 08:31

Браво на детето!Продължавай само напред!

Отговори
28 0
Валентина

Валентина

23.06.2020 | 08:07

Браво!

Отговори
25 2
Валентина

Валентина

23.06.2020 | 08:04

Браво! Напред и нагоре!

Отговори
23 0
Сл.Атанасов

Сл.Атанасов

23.06.2020 | 07:36

Браво,мойто момиче.Браво и на майка ти ,и баща ти.Браво сем.Праматарови.Горд съм, че Ви познавам.

Отговори
35 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?