Следвайте ни

Шефката на "Радостни обреди": Готвим рокерска сватба

viber icon

Румяна Толова е директор на Общинското предприятие „Радостни обреди” в Пловдив от 2016 г. Завършила е специалност "Социология" в Софийския университет и магистратура по "Политически мениджмънт и публични политики" в НБУ. Владее английски и немски език. Семейна, с едно дете.

- Увеличават ли се сватбите?

- Поне моите наблюдения не показват, че българите се женят по-често. Бройката на сключените бракове остава стабилна пред последните години.  В момента до май са 520, но този месец със сигурност ще имаме още доста сватби, така че бройката ще мине 700.

 

- Какви нови тенденции наблюдавате?

- През последните две години сватбите стават все по-пищни - хората инвестират повече в сватбени тържества, все повече булки използват услугите на сватбени агенции. Особено сватбите с изнесени ритуали  по хотелите са изключително стилно  и богато украсени, сватби по американски модел.

Не бих казала, че сватбите са по-многолюдни - някои  хора предпочитат тържество с повече гости, други избират само подписване с кумовете. Обикновено сватбите, които са през седмицата в зала, при нас са сватби тип „подпис” с максимум 10-15 души, най-близки роднини и кумове.

Този тип  церемонии са предпочитани и като по-евтини, почти наполовина спрямо тези през уикенда. Тези в петък следобед, събота и неделя са обикновено с много гости. 

Има и хора, които празнуват в ресторантите на околните села край града през уикенда, но предпочитат да подпишат през седмицата в Пловдив.

През декември-януари и август-септември има тенденция на увеличаване на браковете - не само на живеещи в България, а и много хора, които идват от чужбина за сватбено тържество в Пловдив. Тези месеци са много силни. 

 

- Увеличава ли се броят на изнесените церемонии?

- Средно имаме около 300 изнесени ритуала годишно - те се организират само в петък, събота и неделя. Правят се при големите сватби, които са по хотели, ресторанти и открити места тук в Пловдив. Предлагаме изнесени ритуали в Стария град, Цар-Симеоновата градина, в стари къщи.

Изнесеният ритуал е предпочитан, въпреки че е малко по-скъп, но пък е по-удобен за младоженците.

На 21 и 22 септември участваме в инициативата на Старинен Пловдив Празници на Стария град и поне седем двойки ще сключат граждански брак на различни места в Стария град. 

 

- Повече хора ли избират да подпишат и църковен брак?

-  Все повече младоженци предпочитат да имат и църковен брак. Съдя и по служебните бележки за църковните власти, които издаваме и при изнесените церемонии, че двойката ще сключи граждански брак. Църквите са много по-гъвкави и разрешават сключване на църковен брак преди да бъде сключен граждански. 

 

- Каква е възрастта на средностатистическите младоженци в Пловдив?

- Предимно хора в интервала 18-40-45  години. По-възрастните двойки обикновено сключват втори или трети брак. Но за любовта няма възраст - имали сме и много възрастни двойки - бяха над 76-годишни, изключително симпатични, пловдивчани, тя с булчинска рокля, той с елегантен костюм.

 

- Увеличават ли се смесените бракове?

- Доста двойки, в които единият партньор е българин, предпочитат България за сключване на брак. И тази година, както и миналата,  имаме доста смесени двойки, по няколко сватби на месец.

Тези младоженци обикновено предпочитат да сключат брак на символни места в Стария град - на Античния театър, на Римския  стадион,  за да покажат на гостите от чужбина уникалността на града ни.

Имаме смесени бракове на българи с партньори от Япония, Чили, Перу, но най-често от Русия, Турция, Украйна. Миналата година много известен пловдивски музикант сключи брак с японка.

 

- Най-интересната сватба, която сте правили?

- Всъщност най-интересната сватба за сезона - на рокери, ни предстои през август или септември. Ще дойдат много приятели на младоженците с мотори.

Чакам някой да си поръча рок сватба. Чудя се дали да не я предложим като вариант на младоженците, може би е време някоя по-разчупена двойка  да смени Менделсон с  „Guns N' Roses”. Пловдив е известен рокаджийски град, може да поставим начало на традиция. Съвсем скоро може да имаме и такъв ритуал.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Иван П.

15.06.2019 | 22:07

Изключително точна информация от г-жа Толова.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?