Следвайте ни

Ще строим втория гребен канал

Кметът Иван Тотев: Проектът е готов, започваме догодина

viber icon

Дългата сага със строежа на втория гребен канал приключи. Вече няма пречки, защото спечелихме делото във ВАС, оповести вчера кметът Иван Тотев. Върховните магистрати са потвърдили решението на Административен съд - Пловдив, с което са отхвърлени като неоснователни жалбите на две неправителствени организации, ръководени от Георги Сербезов и Васил Къдринов. Това са сдружения "Граждански контрол - защита на животните" и "Аграрни екологични проекти ГЕО". Природозащитниците оспорваха становището на РИОСВ във връзка с оценка за въздействие върху околната среда /ОВОС/ на целия район около съществуващия Гребен канал.

Забавиха ни с пет години, досега дублиращият канал щеше да е построен, съжалява за пропуснатото време градоначалникът. Проектът за изграждане на допълнителното съоръжение отдавна е изготвен след конкурс, който беше проведен в Община Пловдив, от колектив на "Ригел 99" с управител арх. Васил Шилев. Одобрен е от Експертния съвет за устройство на територията. Реално догодина може да стартира строителството на канала с дължина 2100 метра, ширина 45 метра и 1,5 метра дълбочина. Според кмета са необходими 5-7 млн. лева. Ще ги осигурим от общинския бюджет, увери оптимистично Иван Тотев.

Условието за дублиращ канал е поставено от Международната федерация по гребане като задължително изискване за провеждане на световни първенства. Последният компромис за Пловдив е допуснат само за тази година, обясни градоначалникът. Новото съоръжение ще служи за загряване на спортистите, а освен това, за разлика от олимпийския Гребен канал, ще се ползва и от граждани.

Проектът предвижда да има най-различни атракции - спортен риболов, лодки, водни скутери, сърф, водни колела, водни ски, воден сървайвър, „лодка за разходка”. Забавления са предвидени и за децата - водни сфери, цилиндри, водни „обувки”.

Зона за активен отдих включва фитнес на открито, бягане, гимнастика, плажен волейбол и баскетбол. Другата зона е за т. нар. пасивен отдих -  разходки и общуване, за което ще има пейки и беседки. Проектантите са планирали игрова зона с детски площадки, игрища за деца, детски кампус, зелено училище, скаутски занимания, кули за бънджи скокове.

Част от територията, през която ще мине вторият гребен канал, попада в защитена зона "Натура 2000". Но след съгласуване с МОСВ тя ще бъде компенсирана със създаване на парк върху 650 дка, за което лесовъдите са изготвили проект. 

Решението на ВАС важи и за зоологическата градина, изградена на 99 процента, но недовършена. Жалбата на природозащитниците визираше и строителството на зоопарка. С отхвърлянето на техните аргументи би трябвало работата в бившия зоокът, спряна преди две години, да продължи.

Преди няколко години Община Пловдив беше направила постъпки да кандидатства с проекта за втория гребен канал за финансиране по програма "Джесика". Но жалбите и дългите съдебни процедури объркаха сметките на администрацията. Спор имаше и за това кой да прави проекта за дублиращото съоръжение. Авторът на проекта на съществуващия Гребен канал арх. Валентин Маринов, който работи сега в областната администрация, беше предявил правата си, но в общината не ги зачетоха. Заедно с колегите арх. Маринов предлагаше вторият канал да е два пъти по-къс - с дължина един километър, за да не се изсича гората.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?