Следвайте ни

Шатра на кандидат-студента разхлажда с акациева лимонада на Главната СНИМКИ

Радвам се, че ситуирахме УХТ в сърцето на Пловдив, твърди ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов

viber icon

С иновативната си акция в сърцето на Пловдив Университетът по хранителни технологии /УХТ/ привлече вниманието на граждани, интелектуалци, представители на местната и държавната власт през уикенда. Стотици младежи се струпаха около шатрата на кандидат-студента на Главната улица, някои взеха категорично решение, че ще продължат развитието си в хранителната или туристическата индустрия.

Най-активни в кампанията бяха настоящите студенти и младите преподаватели, които разясняваха, че УХТ залага и на чуждоезиково обучение. Новата специалност – „Технология на храни и напитки“ на английски език, по която ще се приемат студенти от есента, е одобрена на последното заседание на Академичния съвет в петък. В момента ръководството партнира с Международната организация по лозата и виното (OIV) за въвеждане на ключовата магистърска програма Sustainable Wine Management.

„Разположихме УХТ в сърцето на Пловдив – и в пряк, и в преносен смисъл. Показахме, че имаме ново – отворено и модерно отношение към бъдещите студенти“, заяви ректорът проф. Пламен Моллов.

„Решихме да излезем наяве, пред очите на Пловдив след 4-месечната карантина и online обучения и изпити“, отбеляза зам.-ректорът Атанаска Тенева. И сподели, че се запазва тенденцията в УХТ да кандидатстват силно мотивирани хора, които се нуждаят от подготовка, за да продължат семейния бизнес.

И за да покажат минимална част от възможностите, които дава на завършващите обучението, организаторите бяха представили акациева лимонада, сладкиши и мъфини. Ароматната и вкусна напитка предизвика истински фурор сред посетителите, а майсторът й гл. ас. Станко Станков, който лично я предлагаше, уверяваше, че е и много полезна.

Шатрата привлече бъдещи, настоящи и бивши студенти и преподаватели от УХТ, както и много гости, сред които Елена Пешева, народен представител от ПК по образование и наука, зам.-кметът на Пловдив Анести Тимчев, общинските съветници Стефан Аксиев и Владимир Кисьов, емблематичният скулптор Цвятко Сиромашки и атрактивната издателка Божана Апостолова, която дойде специално от София за събитието.

„Страхотна инициатива, възхитена съм, смятам, че всички висши училища трябва да търсят този различен начин да се презентират и да бъдат по-близо до бъдещите студенти“, коментира Пешева. Сърдечно благодари за възможността да бъде част от нея на ректора проф. Моллов.

Зам.-кметът Анести Тимчев пожела на младите много успехи в УХТ, където ще получат отлична подготовка и възможности за реализация.

Особено активен в срещите с бъдещите студенти беше Владимир Кисьов. „Завършил съм УХТ, това е най-доброто учебно заведение на Балканския полуостров“, увери той. Хотелиерският бос разказа, че още като студент работил в бранша - като сервитьор. Това му помогнало да опознае детайлно веригата и сега по-лесно да управлява.

„ВУЗ-ът проведе три предварителни кандидат-студентски изпита, предстои и редовен, за който документи се приемат в Университета, в бюрата и online - https://ksk.uft-plovdiv.bg/bg до 7 юли“, заяви зам.-ректорът доц. Христо Спасов. Изпитът ще се проведе дистанционно на 9 юли, както и предишните, за да има равнопоставеност между желаещите да учат в УХТ. Преди обяд ще е тестът по математика, а след обяд – по химия и опазване на околната среда. Резултатите ще станат ясни веднага.

С оценките от матурите също може да се кандидатства. „Ако имат добра оценка на матурата, могат да кандидатстват с нея. Ако не, могат да се явят на изпит, при това на всички, за да имат избор. Правим всичко, за да разширим фунията на входа, защото принципът е да се влиза по-лесно, а излизането да се стеснява към края на обучението, както са университетите в Западна Европа“, обясни проф. Моллов.

Университетът работи сериозно и с бизнеса, за да може максимално да отговори на неговите изисквания в обучителните си програми, посочи ректорът. Заместникът му доц. Спасов заяви, че е консултирал представители на ресторантьорския бранш, проявили интерес към магистърските програми на УХТ.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?