Следвайте ни

ШАШМА: "Марица" по следите на момчетата с добри сърца

Комплексът "Св. Георги" не подкрепя акцията и не иска да има нищо общо с тях

viber icon

Момчета с добри сърца, които са успели да пробият в живота и се опитват да помогнат на останалите със същата съдба да сторят същото? Или поредните измамници, които спекулират с благородна кауза? Пред тази дилема са изправени личности и институции още през юни, когато активисти на сдружение „Всички заедно за една кауза” започват да обикалят ведомства, за да рекламират благотворителен концерт на 19 октомври в „Колодрума” и да събират пари. Представят инициативата като набиране на средства за закупуване на медицинска техника за рехабилитация на младежи с увреждания от бившето СУПЗ „Св. Георги”. По думите им е нужна сумата от 200 000 лв. Най-напорист е координаторът Дилян Димитров, който опита да въвлече и в. „Марица” в партньорство за разгласяване на концерта и подкрепа на мисията.

 Версията

„Всички ние сме бивши възпитаници на социални домове и след като сме стъпили на крака, се опитваме да променим статистиката в държавата и да помогнем на деца, които имат нашата съдба”, обясни през лятото пред изданието Дилян Димитров. Заедно с него в сдружението според информацията в сайта му са председателят Илия Ангелов, Теофил Цветков с ресор „Социални дейности” и Демир Демирев - помощник-организатор.

Дилян разказа, че самият той е бил в Родопския пансион, а след това учил за готвач в СУПЗ „Св. Георги”. На 34 г. днес карал такси. Дилян обясни, че приключва работа в 4 сутринта и в 9 със съмишлениците му се събират на оперативка да разпределят задачите за деня. Понеже нямат пари за офис, срещите ставали в апартамент на „Жилфонд”, в който живее под наем едно от момчетата - на ул. „Зенит” 21 в кв. „Изгрев”. Там сами правим рекламните материали - значки, шапки, тениски, които после продаваме, за да събираме допълнително пари, описа Дилян.

Запитан откъде такова сдружение има пари да наеме „Колодрума”, той отвърна, че бизнесмен ще плати крупната сума като дарение. Твърдеше също, че самият той е взел кредит от 22 000 лева, с който да купува заготовки за рекламните сувенири, да уговаря изпълнители и да плаща капаро за хонорарите им. Дилян спрегна като участници имената на група „Жарава” - студентската формация на Пловдивския университет, група „Бамбини”, Поли Паскова, Орхан Мурад, Мария Петрова, Йордан Маринов, Славка Калчева, Ненчо от „Комиците”. Запитан как стига до такива звезди и успява да ги убеди, отвърна: „Трудно стават нещата. Подбираме правилните хора, журналисти помагат с контакти”. По думите му рамо бил дал и импресариото на Мими Иванова.
На въпроса защо да му се има доверие при толкова измамници, които пласират добри каузи и злоупотребяват с милосърдието, Дилян заяви: „Винаги се намира кой да злоупотреби. За всяка стотинка казваме как и къде ще се даде”. 

Координаторът разказа още, че сдружението работи от 3 години. В началото нямало даже компютър и принтер. През май момчетата решили, че с малки стъпки няма да стигнат далеч и разширили мащаба - опитали се да направят концерт в столичната зала „Арена Армеец” на 11 май. Там се провалихме, дойдоха малко хора, защото останахме в сянката на инициатива на Димитър Бербатов, която беше по същото време, обясни тогава Дилян. И добави, че затова при втория опит подготовката започва толкова рано.

Красноречив и убедителен за непредубеден слушател, младежът разказа и покъртителна притча за мъдреца и морската звезда, според която човек вървял край брега и опитвал да върне обратно във вълните изхвърлени на пясъка морски обитатели. Присмели му се, че сам не може да спаси всички. „Децата, които раснат в институции, са изхвърлени от съдбата като тези морски звезди. И ние не можем да спасим всички, но можем да помогнем на някои от тях”, убеждаваше Дилян.

Къде издиша историята

Първите съмнения на „Марица” за достоверността на разказа е намерението да се купи апаратура за СУПЗ „Св. Георги”. Институцията в този вид отдавна не съществува и е преобразувана в няколко центъра за социални услуги, като вече няма и пансион за деца с увреждания, какъвто съществуваше преди реформата. На практика в момента там сега се работи само с възрастни. Запитване до комплекса показа, че директорът Апостол Делев е забранил на целия екип да контактува с представителите на Сдружение „Всички заедно за една кауза” и дори да вдигат телефона на позвънявания оттам.

Комплексът категорично се дистанцира от концерта в „Колодрума”. „Няколко пъти вече идват и обявяват различни неща, хората се настройват, а после не се случва нищо. Като започнем ние да ги търсим, за да си спазят ангажимента, затварят телефона”, обясни Мариана Костадинова. Тя потвърди само за Дилян и Демир, че са от СУПЗ „Св. Георги”. Без да има конкретни злоупотреби от страна на организацията, от комплекса обясниха, че акциите  изглеждат несериозни, опитва се да използва името на институцията и няколко пъти за 2 г. оттам настоявали за информация относно различни проекти на комплекса. Може и да са с добри намерения, но това не изглежда надеждно, каза още Костадинова.

Най-вероятно става дума за манипулация, допусна директорката на Родопския пансион Стамена Стоянова, която е там от основаването му вече 30 години и познава всички деца, минали през институцията. Те бе категорична, че Дилян не е бил настанен там, както самият той твърди. Стоянова добави, че представителна неправителствена организация е единствено Националното сдружение на сираците и лидерът му Славчо, когото познават всички министри и депутати.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?