Следвайте ни

Сертифицират учениците за дигитални умения

viber icon

Учениците, в чиито класове се прилагат облачните технологии по системата 1:1 – едно дете, едно устройство, ще преминат сертифициране за усвоени дигитални умения. Очаква се процесът да стартира в края на тази учебна година, като се започне първо с двете паралелки от ЕГ „Иван Вазов”.

Предвижда се сертифицирането да става по американска програма Applied Digital Skills. Тя дава такава опция и за учители, като съдържа и сегмент за предварителна подготовка за теста -  система от видеоуроци за всички елементи, които  трябва да владеят и прилагат. Тестването става в реално време след предварителна регистрация, като се администрира от разстояние. 

Първият пловдивски учител, който вече е сертифициран за приложни дигитални умения по тази система, е Станислава Станоева, която преподава по български език в ОУ „Яне Сандански”, съобщи Александър Ангелов, който ръководи Центъра за творческо обучение.

Той участва в среща в Сан Франциско, която за първи път събира партньрите на Гугъл, които са специализирани в образованието. Това са 108 организации от цял свят, от които 29 в Европа, Близкия Изток и Африка. Центърът за творческо обучение е единствената организация в Централна и Източна Европа, като покрива България и Румъния. Поводът да бъде включена в „картата” на мрежата е именно намерението да започне процес на сертифициране за владеене на дигитални умения у нас. Очаква се през 2020 г. броят на обхванатите учители в цял свят да достигне 2 млн. души, 1,5 млн. преподаватели да бъдат обучени, а 115 000 да се сертифицират.

Към момента В Пловдив има 152 сертифицирани от Гугъл учители, които работят с облачните технологии, а в цялата страна са 300 – тоест всеки втори у нас преподава под тепетата.  Елена Вързилова от ЕГ „Иван Вазов” пък е първият за тази година Гугъл сертифициран обучител – тоест тя вече има права да обучава не само учениците, а и свои колеги. Преди нея този статут получиха още Светослава Шишиньова и Панка Вълева, като общо в цялата страна тези учители стават 9. Идеята е допълнителното квалифициране да се пренесе вътре в гилдията и там да се разпространяват добрите практики между колегите, вместо да се администрират обучения отвън.

В момента в Пловдив 7 паралелки в 6 училища прилагат системата 1:1 – всеки ученик има свое устройство хромбук. То представлява лаптоп, създаден специално за образователни цели. Всеки има свой акаунт за достъп във виртуалната класна стая по различни предмети, в които преподавателите създават и качват електронни ресурси. Системата позволява групова работа онлайн, дори когато децата са вече у дома и работят по проект чрез чат. Средата е защитена и училището администрира до какво съдържание да имат достъп учениците. Системата 1:1  се прилага в ОУ „Димитър Талев”, ОУ „Яне Сандански”, ПГХТТ, ЕГ „Иван Вазов”, СУ „Черноризец Храбър” и ОУ „Екзарх Антим I”. Очаква се до края на годината паралелките да станат 20, като броят на обхванатите ученици достигне 500.

Следваща стъпка – медийна грамотност

Освен със сертифицирането, обучението по системата 1:1 ще се надгражда и с подготовка по медийна грамотност на учениците, която да развие умение да се борави с различни източници, да се търси достоверна информация, да се сравнява, да се проверява, да се изгражда критично мислене.

Разширява се и общността на училищата, които ползват добавена и виртуална реалност в клас. След пилотните ОУ „Яне Сандански”, СУ „Св. св. Кирил и Методий”, СУ „Св. Патриарх Евтимий”,  ОУ „Кочо Честеменски” и ОУ „Димитър Талев” към тях се присъединява и СУ „Любен Каравелов”. По този начин в учебния процес се вкарват новите технологии, създава се учебно съдържание, а вече и учениците имат възможност да генерират електронни ресурси, казва Александър Ангелов.

Към момента в Пловдив има 13 000 акаунти, от които се ползват облачните технологии в системата на образованието.

Тази вечер на церемония в Градския дом на културата ще бъдат връчени сертификатите на поредната група учители, преминали обученията за работа с облачните технологии – 62-ма преподаватели от 22 училища.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?