Следвайте ни

Селски кметове носят работни листове на деца с увреждания

Експерти създадоха страница „Дневна доза знание“ с адаптирани уроци за ученици със СОП

viber icon

Селски кметове се включиха в офанзивата работни листове да стигнат до децата с увреждания - за да участват и те в дистанционното обучение.

За 95 ученици със специални образователни потребности в Пловдивска област към момента е установено, че нямат устройство и интернет у дома. Затова се създаде схема учителят да прати материалите в кметството, а оттам да съдействат медиатор да ги отнесе на детето у дома, разказа Катя Стоилова, която е начело на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование (бившия Ресурсен център).

Звеното оказва допълнителна помощ на стотици деца със СОП от цялата област, от които около 300 са ученици. Към момента 195 са включени в дистанционното обучение чрез виртуалните класни стаи, които са направили учителите на техните класове. Само в първата седмица на ученето от разстояние е имало 613 учебни часа в реално време, от които 172 – с видеовръзка.

За 21 деца не се стигнало до присъединяване – някои родители са отказали, на други не позволява здравословното състояние в момента. Има и такива, които извънредното положение е заварило на лечение зад граница.

В момента е мобилизиран целият ресурс на РЦПППО – 47 ресурсни учители, 7 психолози и 7 логопеди. За седмица са проведени 443 беседи, в които психолозите са обяснили на родителите и по подходящия начин на децата какво представлява коронавирусът и какво трябва да е поведението с цел предпазване от него.

На 559 родители е оказана помощ как да подкрепят детето си със СОП и да го включат в дистанционното обучение.

Ресурсни учители работят директно с 48 деца.

150 ученици със СОП, които нямат интелектуални затруднения, ползват собствени устройства.

„Хубавото е, че в тази извънредна ситуация родителите участват много активно, сблъскват се лично с работния процес, виждат с очите си знанията и уменията на своето дете, повишават родителския си капацитет“,  казва Катя Стоилова. Три пъти в седмицата – в понеделник, сряда и петък, тя провежда онлайн оперативки с екипа, за да се обсъждат казуси и методи за работа.

Освен указанията от МОН какви платформи с електронни ресурси могат да се ползват, в РЦПППО разполагат и с адаптирани уроци и разработени индивидуални работни листове за деца със специални образователни потребности. Четири авторски помагала са качени в електронна платформа, а сред темите в тях са понятия и представи, ограмотяване, събиране, умножение, писане по пунктир. За по-големи деца има и адаптирани уроци по стара история.

Екипът е създал специална фейсбук страница „Дневна доза знание“, защото опитът показал, че достъпът там е най-лесен за семействата. Всеки ден се качват материали от учителите и от психолозите.

Успоредно с обучението, направихме няколко опита и за повишаване на уменията на децата за справяне с практическия живот, каза още Катя Стоилова. Дават им се леки задачи – например да си направят сами сандвич, да сложат бобче или леща в мокър памук и да проследят в дневник кога ще поникне и как расте.

„През Вайбър дадохме достъп на родителите до музеи, които са отворили колекциите си онлайн, пращаме и линкове към детски песнички - добави Стоилова. - Очарована съм от активността на колегите и родителите, които снимат свършените задачи и ги пращат обратно. Денонощно някой е активен във Вайбър групата ни“.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

специален педагог

специален педагог

26.03.2020 | 12:33

Снимките към статията "Селските кметове носят работни листове на деца с увреждания" нямат нищо общо, нито с дейността на кметовете, нито с тази на РЦПППО - гр. Пловдив. Това са ученици с които работят педагогически специалисти от ЦСОП - гр.Пловдив, което е видно от сайта на институцията. С респект към дейността им, поздравяваме всички колеги от РЦПППО -гр.Пловдив и кметовете, които подкрепят децата със СОП в условията на извънредната ситуация!

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?