Следвайте ни

Седмокласник: Най-трудното на изпита са пликовете

„Най-сложен на изпита по български е трансформиращият преразказ. Но тази година по-трудни са пликовете”. Това сподели на влизане на националното външно оценяване седмокласник в СУ „Симон Боливар”.

Както „Марица” писа, за първи път писмените работи ще се проверяват електронно. По тази причина има някои допълнителни изисквания – например идентификационната бланка да се попълни с печатни букви, и да се пише с черен химикал, за да стане по-лесно сканирането. Рано сутринта седмокласникът си взел даже две химикалки с черен пълнител.

Доста преди изпита в школото многократно обяснили на връстниците му как да действат с бланките и пликовете. Даже им дали разпечатки на образците, които МОН качи в сайта си. Въпреки това ученикът е леко притеснен да не сбърка нещо и разчита на помощ от квесторите.

На националното външно оценяване днес по български език и литература и в сряда – по математика, тийнейджърът се надява да изкара оценки, които ще му стигнат за Механото. Много е запален по колите. Затова и Автото му е вариант. Но Механото е по-висока летва, смята момчето. Яви се на изпита след само час и половина сън през цялата нощ. Не че не е затворил очи от притеснение. Имал вълнуваща неделя с дядо си.

В 9 без 15 и последният седмокласник от СУ „Симон Боливар” влезе в изпитните зали. Явиха се всички деца от двете паралелки в школото. Преди това, както повеляват правилата, квесторите ги приканиха да изключат мобилните телефони. Изпитът във всички учебни заведения в страната започна в 9 часа и се състои от два модула. Първият е с продължителност 60 минути, а  вторият – час и половина.

Тази година 5761 ученици от Пловдивска област завършват 7. клас и трябва да държат националните външни оценявания. От бележките им на тях зависи къде ще намерят място в 88 профилирани и 148 професионални паралелки в гимназиите. Децата са с 375 по-малко от местата, ако паралелките се напълнят с по 26 ученици по норматива.

Броят на профилираните паралелки е запазен, а професионалните са с 34 повече. Така е спазена политиката на МОН за подкрепа на професионалното образование и директивата за повече STEM паралелки – по математика, техника, IT. Ръстът на технологичните е 9%.

Елица Кандева

Редактор-репортер екип „общество“

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?