49

Седмокласниците от Пловдивско с 53,34 точки по български и 35,02 по математика

Седмокласниците от Пловдивска област са с резултат 53,34 т. на националното външно оценяване по български език и литература, което ги поставя на девето място в страната. По математика са постигнали средно 35,02, което им отрежда шеста позиция.

Анализът на МОн показва, че близо 70% от  разбират това, което четат. Почти 60% от тях разчитат също внушенията на цитат от изучавана литературна творба. Около половината обаче се затрудняват да извличат информация от схематично представени данни – в таблица или диаграма, а не в свързан текст. Резултатите от изпитите бяха публикувани днес.
Средният успех по български език и литература за страната е съизмерим с този през миналата година – 53,63 точки от максимум 100 през 2022 г. спрямо 53,83 през 2021 г.
Очаквано, седмокласниците се справят по-добре със задачите с избираем отговор. Над 80% от учениците нямат проблем с откриването на синоним на дадена дума и разпознават вида на местоимение. Повече от 70% от тях обаче не успяват да определят дадено изречение по състав.
При задачите със свободен отговор най-трудни за децата са глаголните времена и преобразуването на обособена част в подчинено изречение. Всеки четвърти ученик е получил максималния и около максималния брой точки на задачата, свързвана с поправяне на грешки в текст.
Около две трети от учениците се ориентират в изучавани творби по отношение на жанр, мотив, герои, образи. Малко над 40% не успяват да свържат герой от изучена творба със съответната му характеристика.
Преразказът на разказа „Талисманът“ като цяло не е затруднил седмокласниците. Те показват умения за изграждат текст, макар че невинаги предават съдържанието подробно. Все още има ученици, които се затрудняват при прилагането на правилата на книжовния език. Наблюдават се проблеми и с графичното оформяне на текста.
Тазгодишните резултати по математика бележат спад за първи път от 2019 г. насам. Средният резултат е 35,32 точки при максимум 100, спрямо 37,94 точки през миналата година.
Вероятно една от причините за това е фактът, че този випуск ученици беше обучаван най-дълго в електронна среда от разстояние – през втория срок на V клас, целия VI клас и частично в VII клас. Това личи ясно от по-слабия резултат при задачите, свързани с математически умения, които се очаква да се придобият в VI клас – например задачата за намиране на страна на триъгълник, като се използва Питагоровата тройка числа. На изпита по български език и литература такъв дефицит се наблюдава при определянето на времето на глаголна форма.
Седмокласниците успешно се справят със задачи за пресмятане на числов рационален израз, тъждествено преобразуване на изрази, решаване на линейно уравнение. Близо две трети от учениците могат да пресмятат класическа вероятност, а повече от половината не срещат затруднения да извличат информация от текст и да моделират с израз. Близо 40% от децата обаче са се затруднили да извлекат информация от диаграма и да намерят ъгли чрез използване на линейно уравнение.
Задачите със свободен отговор, изискващи разчитане и преработка на информация от диаграма и записване в числов вид или прилагане на основни формули и теореми, свързани със свойствата и характеристиките на триъгълници са били предизвикателство за всеки двама от трима ученици. Задачите с разширен свободен отговор са затруднили по-голямата част от седмокласниците.
Сред регионите с най-висок среден брой точки и по двата предмета отново са София-град, Варна и Смолян. Най-нисък е средният резултат в Сливен, Видин и Силистра, като през тази година към тях се присъединява и Монтана.
Максималният брой от 100 точки и по двата предмета са постигнали трима ученици - толкова, колкото и през предходната учебна година. В сравнение с 2020-2021 г. обаче е намалял броят на учениците, които имат 0 точки и по двата предмета. Сега те са 33 ученици, а преди година са били 44.
Седмокласниците с максимален брой точки по български език и литература са 9, а по математика – 284. Нито една точка не са успели да получат 214 ученици по български език и литература и 240 - по математика.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Паисий

Паисий

26.06.2022 | 15:31

От ден на ден по- добре, от година на година по- зле.

Отговори
0 0
Калина

Калина

25.06.2022 | 16:25

Резултат на тригодишно онлайн обучение , честито ! Важното е, че увеличихте няколко пъти заплатите на преподаващите от кухнята т….даскали!

Отговори
3 1
Иван

Иван

24.06.2022 | 22:23

Пловдив има площ 102кв.км ,Варна 238кв.км ,Бургас 253кв.км

Отговори
3 0
Анонимен

Анонимен

24.06.2022 | 17:06

Какво ни интересуват забилите ви пловдивски ученици? То се видя колко са ,,умни" и на малката матура на 4-ти клас. Не се хвалете колко не можете и че сте били някакъв ,,хубав" град, и че сте били на второ място по големина в България, защото не сте, по площ може, но хора НЕ. Примерно Варна е по-малък по площ, но пък има повече хора, които живеят там. Не се мислете за най-великите, че не сте никакви там!

Отговори
3 20
До тъп.ия анонимен

До тъп.ия анонимен

24.06.2022 | 17:54

Анонимен глупак ! Децата в Пловдив са уникално умни и Пловдив е най готин ,втори по големина град в България! И първи по интелигентност на гражданите си! Разбра ли анонимно тъ.по го.ведо!???? Ще си умреш анонимен злобен глупак като овца без история!

Отговори
15 2
Иван

Иван

24.06.2022 | 22:15

Пловдив е много по-малък по площ и от Варна и от Бургас ,заради общините Марица и Родопи.Той е най-гъсто населен.

Отговори
3 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?