46

Седмокласниците - на път с кола и камион на изпита по математика

Лека кола и камион потеглиха от точки А и В към точка С на националното външно оценяване по математика на седмокласниците днес. И докато изтекат 150-те минути от продължителността му, като вземат предвид в колко часа са тръгнали, данни за разстоянието  и с каква скорост се движат, учениците трябваше да определят в колко часа ще се срещнат на 34 км от крайната точка. Изчисляваха още колко гориво ще изразходят, ако горят 6 литра на 100 км.

Тази задача е най-трудната в целия изпитен вариант, но много подобни сме решавали, каза на излизане Кристиана от СУ „Св. Паисий Хилендарски“. И щом докладва как е минало на майка си по телефона, се отправи към частната учителка да й благодари – без нея нямало да се справи. Ходи на уроци от 10 септември, и то не веднъж седмично като повечето от другите й връстници, а по 3-4 пъти. Всичко това е, за да я приемат в Хуманитарната гимназия. Но понеже не харесва английския, иска да е в паралелка с руски език. Какво ще прави с него после? Ще водя в преговорите с Путин, шегува се момичето.

Неин връстник, когото всички наричат Асенката, пък се готви за изпита по математика от 2 години. Това е най-лесната матура, заяви той, след като мина през  задачите с думи,  за ъгли в триъгълници, десетични дроби и проценти. "Без уроци никой не може да ги реши – смята момчето. – Освен ако всеки ден много учи и майка му го кара.“. Асен иска да учи туризъм с английски, а после го чакат Бодрум или Маями. По-скоро Приморско, подкачиха го съучениците, отдъхнали си след втория решаващ изпит.

След него и Хамза разбрал, че без допълнителни уроци не може да се разчита на добри резултати. Той обаче не е ходил и не смее да прави много големи планове. Като види резултатите, ще решава кои паралелки да посочи в документите за кандидатстване в гимназия.

София от 7. А клас вече е проверила в справките за баловете от миналата година колко точки приблизително й трябват, за да се класира в паралелка с природни науки и английски в СУ „Св. Патриарх Евтимий“. Понеже рисува, план Б е  да учи реставрация в професионална гимназия, има и С – туризъм с чужд език. Според София изпитите по математика и български език и литература тази година са били сравнително лесни.

На националното външно оценяване по математика днес седмокласниците трябваше да се справят с 23 задачи. От тях 18 са с избираем отговор, 2 изискват свободен числов, символен или словесен отговор. Други три са с разширен свободен отговор.

Резултатите се чакат до 28 юни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?