Следвайте ни

Седмокласниците кандидатстват онлайн, без опашки в центровете

По-малко деца и родители в центровете за подаване на документи

viber icon

Семействата на седмокласниците тази година масово избраха да подадат онлайн документи за паралелките в гимназиите. Много по-малко идват на място в сравнение с миналата година, каза зам.-директорката на СУ „Пейо Яворов“ Мирена Попова. Училището е сред петте центъра в Пловдив, които приемат от днес документи. Има по едно школо и във всяка от останалите общини в Пловдивска област.

Четири екипа от учители посрещаха седмокласници и родители, предпочели да попълнят заявленията на хартиен носител в СУ „Пейо Яворов“. Всички са с маски, шлемове и ръкавици. По обяд пред стаите, в които данните се входират в електронната система, вече бяха почти заети и 14-те изнесени чина. На тях може да се седне в коридора и да се подредят желаните паралелки при спазване на отстоянието.

Таня Димитрова поседна  да попълни заявлението на сина си Виктор, който завършва СУ „Пейо Яворов“ и се цели в паралелка по компютърни системи в ПГЕЕ. Момчето не беше с нея, но пък с майка му дойдоха още двама придружители – да помагат да не се обърка нещо във формулярите. Щяхме да ги подадем онлайн, но няма къде да сканираме медицинското, което трябва да се приложи при кандидатстване в професионалните гимназии, обясни Таня Димитрова. 

Тази година не връщаме, ако няма медицинско, то може да се добави и при записването, обясни Мирена Попова.

Майката на седмокласника решила да играе на сигурно и си взела свободен ден от работа  - да не отлага, защото  сроковете са кратки  – документи се приемат само до 7 юли включително, а като се махне уикендът, остават още два дни освен петъка. Жената изреди първо най-желаните специалности. Ако не стигнат резултатите на Виктор от националните външни оценявания – 47 и 27 т., компютърът ще слезе на следващите посочени.

От Регионалното управление съветват да се подхожда именно така – да се прави подреждане според желанията, а да не се робува на предварителни сметки, че за някъде няма да стигне балът. Възможните паралелки в областта са общо 221, като превес имат професионалните над профилираните.

Никол Сотирова завършва същото училище и залага на английския, като предпочита да продължи с него в ЕГ „Пловдив“. Беше много екстремна година, но се справихме, каза майка й. Тя отскочи да й помогне с подаването на документи в обедната си почивка.

И на съседния чин майка и дъщеря напредваха с втората страница на формуляра с общо 30 възможни желания. Доскорошната ученичка от 7. Б в ОУ „Райна Княгиня“ Мариела Харизанова имала по-високи очаквания за представянето си на изпитите в 7. клас. „Училището дава много добра подготовка, а и резултатите от пробните изпити бяха доста високи. Последните месеци на дистанционното обучение обаче я върнаха назад“, сподели майка й. Въпреки това Мариела се надява на място в някоя от двете най-предпочитани от нея специалности в Националната търговска гимназия – банково дело, икономика и мениджмънт.

Първото класиране на седмокласниците се очаква на 13 юли.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?