Следвайте ни

Седмокласниците кандидатстват за гимназии от 3 юли, резултатите – до 13 юли ВИДЕО

Тежестта на НВО при балообразуването е четири пъти по-голяма, от тази на оценките от училище

viber icon

Седмокласниците ще подават  документи за участие в първия етап на класиране за гимназии от 3 до 7 юли, съобщиха от РУО – Пловдив. До 13 юли пък трябва да излязат резултатите от него, като до 16 юли всеки ученик трябва да избере дали да подаде документи за второ класиране, или да се запише в училището, в което е приет. Условието за участие във второто класиране е ученикът да не е приет по първо желание. Тези, който не са приети на първо класиране, автоматично взимат участие на второ.

От РУО – Пловдив призоваха учениците, ако имат възможност, да подадат документите си онлайн. Причината е предотвратяване на зараза от COVID-19, а и удобството, че това може да бъде направено събота и неделя, както и късно вечерта. Тези, който са избрали да попълнят документите на място в учебното заведения ще разполагат само с 3 работни дни, в който да го направят. „Във всяка служебна бележка до допускане на изпитите на всеки един ученик е посочен кодът за достъп и линка на платформата, където може да кандидатства“, обясни Рангел Райчев, който е председател на комисията за приема след 7 клас.

При балообразуването  тежестта на двата изпита от националното външно оценяване е четири пъти по-голяма от тази на балообразуващите предмети. Максималният брой точки, който може да бъде събран на малките матури е 400, а от оценките в училище – 100. Тези, който са завършили с шестица имат 50 точки, с петица – 39 точки, с четворка – 26 точки и с тройка 15 точки.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?