Следвайте ни

Седем сценария кога се минава от присъствено към онлайн обучение

viber icon

Свързани новини

Седем ситуации, при които ще се превключва от присъствено към обучение от разстояние в електронна среда, разписват насоките на МОН.След като те бяха пратени до директорите миналата седмица, до края на тази педагогическите съвети трябва да направят свои училищни планове за учебната година.

Към по-масово превключване от присъствено към онлайн обучение ще се пристъпва при влошаване на епидемичната ситуация в дадено населено място или област. Както „Марица” писа, МОН И МЗ уточняват прагове на заболели от ковид и обикновен грип, при които ще се затварят цели училища в дадено селище. Особеното е, че за грипните щамове ще се фиксират много по-ниски стойности на заболеваемост на 1000 и 10 000, отколкото предишните, при които се обявяваше грипна ваканция.

Превключване може да има при обявяване на карантина - за срок до 30 дни или друг, наложен от здравните власти.

Трети вариант е, ако се разболее начален учител – тогава неговата паралелка преминава към обучение от разстояние в електронна среда със заместник.

Ако с положителен тест се окаже преподавател на много класове, ще се преценява колко близки са били контактите. Както „Марица” писа, за разлика от началните, тези учители ще преподават с маска или шлем и не бива да се движат между чиновете. Ако това не е спазвано, трябва да се карантинират всички класове, в които е бил – те преминават към обучение в електронна среда. Ако учителят стриктно е спазвал препоръките, децата остават в присъствена форма, а на негово място ще влиза заместник.

Превключване от присъствена в друга форма ще се допуска и за отделен ученик – по здравословни причини, до 30 дни, ако разполага с устройство. Той може да гледа пасивно онлайн  урока, който върви в класната стая със съучениците му, но преподавателят ще работи само с тях. Ученикът няма да се оценява за този период и остава в дневна форма. Ако в неговата паралелка няма микрофон и камера, обърнати към дъската, може да се включи в часовете на друг клас. Дава се възможност на училището и да му предостави материали на хартия.

Ако ученик е под карантина заради положителен тест на член от семейството му, той също самичък ще преминава към обучение в електронна среда.

При всички случаи то ще се провежда от учителите в рамките на продължителността на тяхното работно време, поне 5 часа дневно.

Превключване може да има и при ново извънредно положение.

МОН препоръчва, ако се наложи отново онлайн обучение, училищата да ползват една платформа за всички ученици, за предпочитане вече познатата им. При синхронно обучение ще се пишат отсъствия и оценки, при асинхронно ще се отчита активност.

Училищата трябва да помислят за екипи в подкрепа на електронното обучение, нови разписания и списък с евентуални заместващи.

След промените в Закона за предучилищното и училищното образование вече ще се допуска комбиниране на присъствено и онлайн обучение целогодишно, като в електронна среда може да се водят до 20% от уроците в задължителни и изибраеми часове.

Свързани новини

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Тахат

Тахат

31.08.2020 | 14:23

Офф спрете се с измисления си вирус!!

Отговори
0 2
Ким234

Ким234

31.08.2020 | 07:09

А 7 варианта как да се приживее стреса от евентуално заразяване - ежедневно.

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?