71

Със самоделни маски за Сирни заговезни: Кукери изгониха двойките от училище

В СУ "Черноризец Храбър" завъртяха халва на пръчка и направиха репетиция за искането на прошка от майки и татковци в неделя

Кукери раздрънчаха чанове и изгониха болести, зли духове, двойки и всякакви неприятности от 1. В клас в пловдивското СУ „Черноризец Храбър“.

По традиция там всяка година в навечерието на Сирни Заговезни се провежда конкурс за най-атрактивна кукерска маска. А в последния петък преди празника момчета слагат най-сполучливите творения на главите си и тръгват от стая на стая в класовете от начален етап.

Вместо звънец коридорът на училището се огласи от хлопки. Тежките чанове по колана на Калоян Нанков са автентични, от Дунавци. Деветокласникът е ученик в Професионалната гимназия по електроника и електротехника, но днес го пуснаха от часовете, за да участва в кукерския празник в училището в ж. к. "Тракия". Ходи и на други места, където се отбелязва, а навръх празника не пропуска кукерските игри. В неделя пак ще е в Долно Сахране.

Родителите запалили момчето, което учи приложно програмиране. Щом облякло веднъж носията, сложило страховитата маска и тръгнало да гони злото, още повече се увлякло. Калоян вече е събрал цял костюм, все с истински кукерски атрибути. Маската му е от Стара Загора, на върха й има ръчно изработена кукла в бели одежди. Белите ръкави на везаната риза тийнейджърът пристяга с ластици, по които има помпони от вълна. Цветовете може да са различни, днес той избра багрите на трикольора. Дървената калъчка също не е бутафорна, а съвсем истинска от района на Дунавци. Може да се украси с огледала и ленти, обясни момчето.

Участва в кукерската група на Долно Сахране, а по новогодишните празници момчетата изпълняват и коледарския обичай.

Калоян признава, че връстниците в училище не разбират тази негова страст. Но в групата на коледарите и кукерите намерих много приятели и научих много неща, споделя той. Участва във възстановки в Златоград и Калофер. Опитвам се да запаля и по-малките от мен да знаят традициите си и да пазят връзката с корените, обясни гимназистът.

Опитът на един от другарите му днес да влезе в класната стая на 1. В за малко да пропадне – гигантските рога се оказаха по-широки от вратата. С малко помощ обаче маската все пак мина и сред писъци и ръкопляскания на хлапетата кукерите обиколиха няколко пъти стаята.

Щом страховитото дрънчене утихна, учителката по български език и литература Милена Делевска обясни на най-малките в училището: „Ние сме тук да изгоним болести, зли духове, двойки и неприятности. Бъдете здрави!“. Тя им разказа още, че освен да лумкат кукери на Сирни заговезни, бабите правят баници – понеже е последен ден преди началото на постите, които раздигат всяка животинска храна от софрата.

Но е и времето да се поиска прошка. „В неделя, като се събудите, идете при вашите родители и им кажете: „Мамо, тате, простете за грешките, притесненията и огорченията“, заръча учителката. И увери, че ще им бъде простено. Но поиска от децата, след като получат прошката, да я поискат от възрастните – понеже и те понякога не постъпват правилно.

В понеделник първолаците ще разкажат на класната.

Тя пък проведе малка репетиция с едно от момчетата и великодушно му прости за лудориите.

Халва на конец се завъртя над главите на първолачетата и по това кой успя да захапе парчето всеки клас разбра кой ще е най-здрав и късметлия през тази година. Моми в народни носии бяха подготвили по парченце бяла халва и за тези, които не сполучиха.

А гимназистки от дуалната паралелка по графичен дизайн заснеха празника - за специалния брой на школския вестник по повод  предстоящия юбилей на училището.

 

Оцени новината

Оцени новината
4.1/5 от 9 оценки
4.1/5 от 9 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Катя Йорданова

Катя Йорданова

24.02.2023 | 13:40

Стопли ми се душата! Браво!!!

Отговори
2 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?