2374
Следвайте ни

Със 7 млн. лв. дават рамо на младежи от уязвими групи да следват висше

Средствата ще покриват допълнителни уроци за матурите, такси във вуза, обучение на медиатори

viber icon

Младежи от уязвими групи  - с увреждания или от малцинствата, ще получат подкрепа за достъп до висше образование със 7 млн. лв. от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. (ОПНОИР) и от националния бюджет. 

Училища и неправителствени организации в партньорство с висши училища могат да кандидатстват с проекти на стойност между 100 000 и 195 583 лв., с които да насърчат млади хора от уязвими групи да завършат висше образование.

Максималната продължителност на проектите е 18 месеца, като те трябва да са приключили най-късно на 31 декември 2023 г.

Насоките за кандидатстване вече са утвърдени, а крайният срок за подаване на документите е 17,30 часа на 5 април 2022 г., съобщиха от МОН.  Предложенията ще се приемат само онлайн, кандидатури на хартия няма да бъдат допуснати до оценка. Кандидатите могат да искат разяснения във връзка с Насоките до 3 седмици преди изтичането на срока за кандидатстване. 

Със средства от ОП НОИР ще се подпомагат няколко целеви групи. 

Едната е ученици от втори гимназиален етап (11.-12. клас) в уязвимо положение. Целта е те да положат успешно задължителните и допълнителните матури и кандидатстудентските изпити за вход в университет, за да продължат образованието си. За целта по програмата ще се поемат разхозди за допълнителни уроци. Зрелостниците могат да получат и средства за разходите за кандидатстудентски такси, за пътуване и нощувка при явяване на изпитите в университет. 

Подкрепа могат да получат и вече завършили средното си образование младежи от уязвими групи, които обаче не са студенти.

Друга целева група са вече приети първокурсници, на които ще се покриват семестриални такси и настаняване в общежитие за първата академична година в рамките на проекта. За тях може да бъдат осигурени и ментори, които да им помагат да се адаптират и социализират в университетската общност, както и да следят за редовно присъствие на занятията.

Третата целева група за образователни медиатори и помощник-учители - за придобиване на висше образование, по специалност с педагогически профил.

При кандидатстването училищата и вузовете задължително ще описват по какъв начин са идентифицирали включените в проекта младежи. В тази връзка е предвидена работа с родителите, а за завършилите средно образование може да се ползва информация от Агенцията за социално подпомагане, Бюрата по труда, Агенцията по заетостта, Агенцията за хора с увреждания, Регионалните управления на образованието.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?