Съобщиха какво ще правят учениците, ако в училище пламне коронавирус

Училищата и детските градини трябва да отворят от четвъртък в цялата страна. Под въпрос остава единствено София, където грипната епидемия може да бъде продължена.

Отварят всички други училища, освен, ака в тях няма коронавирус. Това не се отстана ясно след заседанието на Съвета по сигурност на МС, свикан от премиера Бойко Борисов.

Новите мерки са в две групи - за области с открита инфекция от коронавирус и такива без, съобщи шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

И при двата вида мерки училищата ще работят като помещенията се дезинфекцират три пъти на ден, на децата и учителите бъдат осигурени дезинфектанти, а първият час за очна с инструктаж за личната хигиена, заяви той. Стриктно ще си следи да не влизат деца и персонал със симптоми на грип. Училища, в които бъде открита коронавирус инфекция, ще бъдат затваряни за 14 дни.

Обща е мярката и за театрите, концертите и другите културни събития, каза ген. Мутафчийски. Въвежда се лимит за до 250 души публика, настаняване на хората поне на метър един от друг или през място и задължителна дезинфекция след всяко представление или кинопрожекция. В областите с открит коронавирус като София, Плевен и Габрово областният управител може да наложи по-строги мерки. Ресторанти, барове и дискотеки трябва да осигуряват поне метър разстояние между клиентите си.

При международни спортни събития гостуващите отбори от рискови страни трябва да минат 14-дневнй изолация на територията на България. На спортните събития на закрито се допускат до 250 души публика.

В областите с коронавирус си забраняват всякакви зелени и бели училища, спират се и научните конгреси. Забраняват се посещенията в старчески домове. Спират се и всички спортни мероприятия.

Препоръчва се и ограничаване на движенията само по семейни и работни причини. Това не е забрана, но нека ограничим мотаенето из града без нужда, призова ген. Мутафчийски.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Неадекватни сте

Неадекватни сте

12.03.2020 | 09:36

Най-тъпото решение за училищата.Първо тях затвориха в другите държави.

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?