Следвайте ни

Само в "Марица"! Прокурори разследват престъпна група в образованието

В анонимен сигнал директори обясняват, че под тепетата действа организирана престъпна група, която източва бюджета

viber icon

В Пловдив и областта действа организирана престъпна група, която върти бизнес обучението на учители, без да разполага с необходимата база и експерти. За това алармираха група директори в сигнал до прокуратурата и вестник "Марица". Те твърдят, че злоупотребите са от години. Тежки обвинения са хвърлени върху приятелски кръг, който се върти около Регионалното управление по образованието.

 „Образувана е проверка във връзка с изразходването на средства в училищата. Работи се по сигнал, а не срещу конкретно лице. Задачата е възложена на сектор „Икономическа полиция“. В тримесечен срок материалите от инспекцията трябва да бъдат върнати на обвинителите, които тогава ще решат дали да бъде образувано досъдебно производство“, обясни за „Марица“ говорителят на окръжното обвинение Галина Андреева-Минчева.

Според написаното от ръководителите на школата, пожелали анонимност от страх за работата си, в периода междy 2014 г. и 2016 г. са били създадени 5 фирми с основна дейност „обучение, семинари и консултантски услуги в сферата на образованието". Директори на училища в Пловдив и областта са принуждавани да работят именно с тях във връзка с подобряването на професионалната квалификация на учителите.

„Изпитваме основателен страх да напишем имената си, за да не останем утре без работа или някоя сутрин да намерим счупени автомобилите си или прозорците на домовете си“, пишат в сигнала си будителите и споделят, че се надяват да се вземат спешни и адекватни мерки.

Екип на „Марица“ се свърза с ръководствата на няколко пловдивски училища за изясняване на конкретния случай. Оказа се, че обученията са задължителни и регулярни. Нито един от директорите не пожела да спомене конкретна фирма, с която работи, нито начина, по който е избрана. Репортерите ни пък бяха препратени към регистъра на тези юридически лица, който се поддържа от  МОН. Повечето школски шефове се оправдаха, че имат много работа и не могат да ровят из документацията, а всички категорично отказаха да бъдат цитирани от медията ни по въпроси, свързани със задължителните обучения на учителския персонал.

Според написаното в сигнала до институциите основният играч в корупционната схема е „Юнивърсъл скул“ ЕООД. Тя е регистрирана през 2014 г. с капитал от 10 лева. Фирмата е учредена в град Стамболийски с основна дейност „обучение, семинари и консултантски услуги в сферата на образованието“. Собственик и управител е Валентина Дачева, която отговаря за финансите в училище „Христо Ботев“ в село Йоаким Груево. От справка в търговския регистър се вижда, че дружеството наистина работи на едро и регистрирало 242 000 лева оборот за 2017 г. Справка на „Марица“ показа, че Дачева участва в управлението и на други три фирми със същата дейност, които регистрират сериозен нетен приход в сектора. Това са „СЕГА 1612“ ЕООД, „КК Образование“ ЕООД и „ИВ-ГИ 26“ ЕООД. Последната фирма от цитираната в сигнала "петорка" е „Креативен център за иновативни практики“, за която се грижи Пламен Петков. За него се твърди, че е близък с Дачева. Като собственик в базата данни се среща и името на Петър Генов, който е син на бившия експерт от РУО Георги Генов. 

КАК Е ДЕЙСТВАЛА КОРУПЦИОННАТА СХЕМА 

В сигнала на засегнатите директори се твърди, че ако някой от тях не бил съгласен да се „възползва“ от услугите на посочените фирми, в играта влиза приближен на управлението учител по физическо възпитание, който обяснявал как точно трябва да се случат нещата, и че само конкретните фирми трябва да извършват въпросната дейност. Ако беседата не вразумявала непослушния училищен шеф, следвали заплахи, а в школото съвсем скоро пристигали служители на РУО, които започвали да извършват проверки и да предупреждават с наказания. В краен случай се стигало и до дисциплинарни уволнения на директори.

В писмото се сочи, че някои от училищните ръководства дори са били склонявани да плащат „такса спокойствие“. Срещу т. нар. „месечна вноска“ директорите сключвали споразумение за абонаментно консултантско обслужване, те не били притеснявани от контролните органи и дори получавали сигнали за предстоящи проверки. Парите се плащали от делегираните бюджети на съответните училища. 

Проверка в информационните масиви показа, че три от замесените в сигнала фирми са с регистрации или са посочили адрес за кореспонденция на едно и също място в квартал "Столипиново".  Това са „КК Образование“ ЕООД, „ИВ-ГИ“ ЕООД и „Креативен Център за иновативни практики“ ЕООД, разделени между Пламен Петков, Валентина Дачева и Петър Генов.

Екип на „Марица“ посети блока, в който трябваше да има представители на дружествата. Той се намира на улица „Кемера“ 12 в етническия квартал, на 100 метра от сградата на Шесто РУ на МВР. По нищо не личеше, че на третия етаж в блока с олющена фасада се помещават фирми, които се занимават с професионално обучение на учители. Вратата на входа беше зейнала, на всички звънци имаше различни фамилни имена и нито една фирма.

На третия етаж, където трябва да се намират фирмите, репортерите ни завариха три врати, на които нямаше нито лога на дружествата, нито каквато и да е индикация, че там се извършва професионални дейности. Никой не отговори на позвъняванията на екипа ни. Същият сценарий се повтори и на четвъртия етаж. Хората в района разказаха, че не са чули тук да има фирмаджии, а още повече такива, свързани с образованието.

Сега на ход е прокуратурата, която да установи има ли наистина организирана престъпна група в образованието. 

Още за скандала в пловдивското образование - четете по-късно в Marica.bg

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?