1553

Само в "Марица": Напрежение при смяната на пенсионирани директори в Пловдивско

Проблеми с националната информационна електронна система изправиха на нокти гилдията, училищата въвеждат данни и през уикенда

Сдаването на поста от пенсионирани директори на временно изпълняващи до конкурс предизвика напрежение в гилдията на школските шефове в Пловдивска област.

До тази ситуация в навечерието на новата учебна година се стига, след като през лятото масово бяха връчени предизвестия за пенсиониране на титуляри, много от които дългогодишни директори на елитни учебни заведения. Планираните конкурси за определянето на техните приемници обаче пропаднаха, след като ВАС обяви за незаконна наредбата, по която трябваше да се проведат.

В настоящата ситуация старите ръководители си тръгват, без да има ясни критерии как да се определят временно изпълняващите на тяхно място. Служебният министър на образованието проф. д-р Сашо Пенов е дал правомощия на началниците на Регионалните управления на образованието да решават кой да е и. д. на мястото на пенсионираните школски шефове.

В Пловдив преди седмица началникът на Регионалното управление на образованието Антоанета Пакова е събрала директорите, които излизат в пенсия, след което се е срещнала отделно с всеки от допуснатите до конкурса кандидати за местата им, за да чуе намеренията им за управление на съответното училище. Подходът е, където има кандидати, изпълняващ длъжността да стане един от тях, а където няма – да остане настоящият директор.

Пенсионирани директори считат, че е било редно да останат на поста до провеждането на конкурс или пък мястото им да бъде заето от действащи зам.-директори с административен опит.  Според тях да се дава власт на кандидати, които са имали намерение да се явят на конкурс, но не са го спечелили, е нередно.

Обичайна практика в системата до момента бе да се вземе мнението и на титуляра кого би препоръчал той за приемник. Пенсионирани директори твърдят, че това не е сторено. Не е ясно и по какви критерии се избира кой от кандидатите за конкурс да заеме длъжността, което според тях е предпоставка за субективизъм. Освен това подозират, че ситуацията с вакуума в нормативната уредба може да се използва за устройване  на "удобни" ръководители на училища или да се допуснат политически назначения, макар МОН да апелира за изчистване на образованието от политика. 

Директорката на ОУ "Княз Александър I" Анета Вълева по време на традиционния коледарски ритуал в училището

Има и куриозни случаи – в ОУ „Княз Александър I“ например предизвестието на директорката Анета Вълева изтекло в четвъртък, без да бъде представен приемник. За да не остава училището на автопилот и за да предаде документацията, тя отишла в школото и вчера. Чак в края на деня обаче била известена кой ще е и. д. По неофициална информация избраният не е сред кандидатствалите за конкурса и е външен човек за училището. Все още предаването не е извършено и на практика учебното заведение е без директор.

Дългогодишният директор на ОУ "Алеко Константинов" Красимир Ангелов на тържество на финала на миналата учебна година

В ОУ „Алеко Константинов“ дългогодишният шеф Красимир Ангелов е за последно на работа в понеделник. Вчера обаче там е била представена приемничката му – началната учителка Марияна Найденова, която е сред тримата кандидати за поста, от които нито един до момента не е бил на управленска позиция. Самата тя е кандидатствала и за още 2 училища.

Началната учитлка Марияна Найденова изпрати своите четвъртокласници и вместо първолачета поема управлението като и. д. директор на ОУ "Алеко Константинов"

Обезглавяват се елитни учебни заведения и тихомълком се правят нови назначения , твърдят пенсионирани директори, които са огорчени не от оттеглянето си, а от начина, по който става това и се избират наследниците. Затова част от тях не отишли на срещата в РУО.

Дългогодишният директор на пловдивското НУ "Христо Ботев" Иван Пенев по време на изследването на учителите с антигенни тестове за ковид

Другаде обаче рокадата станала без проблеми. В НУ „Христо Ботев“ предизвестието за пенсиониране на още един знаков директор – Иван Пенев, изтекло в края на август. От 31 август на поста е Милен Стайков – един от зам.-директорите, който бил и сред 8-те кандидата да поемат управлението на училището.

Част от директорите се оттеглиха с удовлетворение от свършеното и с радост, коментира общинският председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета  в България  - д-р Катерина Василева.

Дългогодишната директорка на ПГСАГ "Арх. Камен Петков" Мариана Спасова в последния си работен ден вчера

Така било с Мариана Спасова, дългогодишен директор на ПГСАГ „Арх. Камен Петков“, шефката на ОУ „Васил Петлешков“ Сийка Зрънчева, Величка Чучурлиева от училището в село Искра. „Изненадана съм от реакцията на някои от директорите. Част от тях са били по над 20-30 г. в системата и навярно професионалният и личният им път са се слели, затова трудно приемат промяната“, допусна тя. И не коментира намеците за евентуален субективен или политически избор при определянето на временно изпълняващите. 

Д-р Василева обаче разказа, че именно с цел да са ясни критериите браншовата организация на директорите се е обърнала съм служебния министър на образованието проф. д-р Сашо Пенов с въпрос как ще се процедира при пенсиониран директор, когато не се е провел конкурсът за нов, и по какъв начин ще се определя и. д. длъжността. Той обаче използвал юридическата възможност да заобиколи този въпрос, делегирайки правата и отговорностите да го решат на началниците на регионалните управления.

Притесненията в системата са, че този временен избор няма да е за кратко – тепърва предстои ремонт на наредбата за конкурсите, а не се знае изобщо дали ще има скоро редовен кабинет. Прогнозите са, че временно изпълняващите ще останат най-малко година начело на учебните заведения.

В ПГСАГ „Арх. Камен Петков“ поста поема колега от учебното заведение, в СУ „Никола Вапцаров“ и ОУ „Васил Петлешков“  – зам.-директор, в първомайското село Искра – учител, препоръчан от пенсионираната директорка.

Както „Марица“ писа, конкурси бяха обявени за общо 38 училища в Пловдивска област – с директори, които излизат в пенсия и такива, които в момента са с временно изпълняващи.

Въпросите на медията към РУО-Пловдив относно рокадите бяха пренасочени към МОН. Отговорите ще бъдат публикувани, когато двете институции ги предоставят. 

Битка с електронната платформа и през уикенда

Големият въпрос сега е до каква степен определените да ръководят до конкурс ще се справят с предизвикателствата преди старта на учебната година, смята д-р Катерина Василева.

Д-р Катерина Василева, общински председател за Пловдив на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България

След объркването с хорариума по някои предмети в прогимназията заради грешки в поправките на наредбата за учебния план и в последвало указателно писмо в момента директорите са изправени пред още един сериозен проблем – Националната единна информационна система на предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО). В нея се въвеждат всички данни и срокът изтича на 5 септември, но електронната платформа работи трудно и с много проблеми – постоянно се бъгва и дава грешки.

Цял ден отнело на училищен екип на основно училище да въведе 90 деца, а има още стотици. В профилирана гимназия 4 часа коствало въвеждането на данните само на една паралелка. 

Системата не номерира учениците, прави дублажи, не изчислява коректно норматива за преподавателска работа, описват директори. В нея са въведени учебните планове от 2020 г., липсва предметът „Родинознание“, който замества „Околен свят“ за второкласниците.

„Платформата НЕ работи, постоянно дава грешки. Всичко е направено толкова тромаво, записването на едно дете или данни за персонал, щракане, кликане, влизане от меню в меню е такава недомислица. Сигурно им е било трудно да поставят попълването на информацията за едно лице на едно място. И вероятно си представят, че имаме цял екип, който да въвежда. Не, хора, нямаме!“, обобщават директори. И добавят: „Предстоят „чудесни“ събота и неделя...“.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
31 коментара
Многознаев

Многознаев

05.09.2022 | 13:27

Фактите са изопачени: 1. А. Пакова ПЪРВО се е срещнала с всички кандидати в конкурсите за директори. 2. На срещата с директорите поиска тяхното мнение за заемането на длъжността "директор" във всяко училище. 3. От присъствалите около 15 директори с предизвестия, се изказаха САМО 5-има. Всички са били поканени, но повечето не са дошли по някакви техни причини, най-вероятно по команда от някоя партия. 4. Повечето от присъстващите останаха след общия разговор на ЛИЧНИ, КоНФИДЕНЦИАЛНИ разговори с А. Пакова, за да предложат най-подходящия, според тях, кандидат. 5. С изключение на 1, всички останали директори работят след пенсиониране повече от една или две години. 6. Сегашните назначения може и да са спорни, според някого, но в никакъв случай не са незаконни. Не са били пренебрегнати присъстващите директори. За другите може да се твърди, че просто не ги е интересувало бъдещето на училището, а са разчитали този техен "бойкот" да ги задържи още малко на високата заплата и пенсия едновременно. 7. И не на последно място: добре е човек да запазва достойнството си и да си тръгне с чест, вместо да се опитва да създава някакви интриги. Още повече, ако иска да го смятат за ПЕДАГОГ, и то ръководител на педагози!

Отговори
15 4
Незнаев

Незнаев

05.09.2022 | 17:53

Лъжа след лъжа! Лъжа + лъжа и така 7 пъти не е равно на ИСТИНА!

Отговори
4 0
От 1 до 7

От 1 до 7

06.09.2022 | 00:10

Всичко, което е написано не е истина! Юридическо превъртане и игра на думи! Моля, докажете го! Или искате присъстващите директори да направят пресконференция, за да лъкне истината...

Отговори
2 1
Майтап

Майтап

04.09.2022 | 21:42

А,е общата...питайте Зико....Живков...и цялото спортно...Помним я....И от Я изгониха....Скоро ще я настигне ВЪЗМЕЗДИЕТО......

Отговори
8 1
Майтап

Майтап

04.09.2022 | 21:38

Тази ще НАРЕДИ и детето на Енчев да го приемат в Руската. Дано без пари и опънат и п....та. има нужда. Нали в спортното беше ОБЩАТА....

Отговори
5 1
Пламена

Пламена

04.09.2022 | 14:52

В помощ на Данъчния. Държавен служител, началник, няма право на дял и участие в ООД. Подписва декларации. Обаче рязко увеличава задграничните пътувания и стандарта на живот.

Отговори
11 1
Данъчен

Данъчен

04.09.2022 | 12:55

В НАП е постъпил сигнал за рязкото увеличение на оборота на "ИТ БУЛ ПЛАСТ" ООД за периода на конкурсите за директори. Предстои ревизия.

Отговори
10 0
наблюдател

наблюдател

03.09.2022 | 22:34

Кой е казал, че новите директори трябва да са знаещи и можещи. Не стана ли ясно, че в тази система се назначават партийни кадри, за които се обаждат на когото трябва. Хайде напрегнете се и вижте кои директорстват в момента и се поразровете в партийните книжа на БСП, ГЕРБ, Атака, ВМРО и т.н. и вижте какви съвпадения ще откриете. Не забравяйте и това, че всеки експерт също може да си поиска училище и го получава. Училищата са стока за на тезгяха. А министърът явно е приятел на Пилат Понтийски - измил си е ръцете като е прехвърлил отговорността на РУО-тата, вместо да постави ясни указания. В случая няма нищо по-лесно от това, един от зам-директорите да поеме временно управлението, но това е политически некоректно.

Отговори
16 1
Истина

Истина

03.09.2022 | 21:44

Объркани наредби, всички до една, обълкана ел.система- нищо не качва. Интересно, как родителите ще влизат в електрония дневник ...? Провалени конкурси, грешни писма с много грешки от Гайдура... Привикване на директори, грубо отношение (пенсиониране по старост, ако има такова понятие...?) Привикват нови лица за директори в стаичка "Мъглите на Авалон". Че как ги избра, защо ги няма обявени тези свободни места, така както е по Закон? Кой ще потърси отговоност на некадърност? Искаме обяснение ! Защо две пат@к#, побъркаха хората?

Отговори
15 2
Просто Иван

Просто Иван

03.09.2022 | 21:42

Пенсионерите експерти от РУО кога ще ги изчегъртат? Какво чака Пакова??? Същата така наречена началник Пакова махна всички мъдри и професионали директори и експерти. Прости и неграмотни услужливи хорица лесно се манипулират и управляват. За нея няма ли конкурс? За нея няма ли правила? Или всичко е по ценоразпис???

Отговори
14 2
Защо

Защо

03.09.2022 | 21:03

А,защо не пенсионират тези в РУО. ЗАЩО. ТЕ са гнилите в системата. Начело с А.П.

Отговори
16 1
Виж ти

Виж ти

03.09.2022 | 20:40

Да останат на поста.. има директори с по 30 години ,много, много мед и още ли....става лошо . Приемниците им ще се справят дори по-добре.Защо трябва да питат пенсионираните директори кого да назначат?Те ще предложат себе си..всички са наясно.Вече са аут,да си харчат големите пенсии.Дайте шанс на младите.

Отговори
9 13

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?