Следвайте ни

Само в 4% от училищата е ваксиниран над 70% от екипа

Учителите, които се имунизират срещу ковид, ще ползват два дни допълнителен платен отпуск - след първа и втора игла

viber icon

Над 70% от персонала е ваксиниран срещу COVID-19 в едва 4% от училищата в България. При детските градини този дял е 3%. В почти две трети от училищата ваксинираните педагогически и непедагогически специалисти са под 30%, при детските градини такова е положението в 75% от екипите. 

Това показва проучване на Министерството на образованието и науката (МОН), проведено в началото на юли, догато до директорите бяха разпратени онлайн анкети.

В същото време ваксинирането на заетите в детските градини и училищата е ключово важна предпоставка за спокойното присъствено провеждане на учебните занятия през предстоящата учебна година. 

Ето защо МОН започна информационна кампания за ваксиниране. Идеята е заетите в системата да могат да направят информиран избор за или против ваксините. Вече се провеждат регионални срещи с директори на детски градини и училища. На тях медицински специалисти с национален и регионален авторитет отговорят на всички въпроси за ползите и рисковете от ваксините срещу коронавирус. Предвиждат се също повсеместни разговори по темата на ниво училище. 

Както "Марица" писа, МОН изготвя обновени насоки и полезни материали за връщане към присъствен образователен процес след продължително обучение от дистанция, както и за потенциално спешно преминаване отново към дистанционни занятия. Те ще бъдат разпространени до училища и детски градини през Регионалните управления на образованието. Ще бъде осигурена също леснодостъпна и актуална база с информация и материали по отношение на личното здраве и безопасност в пандемията за нуждите на образователната система. 

Според специалистите ваксините са най-сигурният начин да предпазим себе си, близките, учениците и колегите си от COVID-19. А лятото е най-подходящият момент за имунизация заради малкото болни. 

Информационната кампания е необходима, смятат и членовете на Отрасловия съвет в системата на предучилищното и училищното образование. По предложение на синдикатите на последното му заседание е взето решение учителите, които се ваксинират, да получат два дни допълнителен платен отпуск. Те ще могат да го ползват по свой избор - наведнъж или на два пъти след първата или след втората доза ваксина. Идеята е подкрепена от МОН и ще бъде приведена в действие, въпреки че от Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България са  категорично против. Против са и частните училища, а НУС са се въздържали.
Относно промени и синхронизиране на действащи наредби на Отрасловия съвет е прието още занапред да не се удължава учебната година със седмица и  за други дейности, след като това лято бяха дадени допълнителни дни за проектни дейности и наваксване на пропуски.

По отношение на имунизациите училищата, които достигнат поне 70% ваксиниран персонал, ще получават специално свидетелство от МОН за принос към опазване на общественото здраве.

В Пловдив в момента се прави организация за информационните срещи, каза Антоанета Пакова, която пое като временно изпълняващ длъжността началник на Регионалното управление на образованието след уволнението на Иванка Киркова. Очакванията са кампанията в областта да е в последната десетдневка на юли.

Вчера първо регионална среща е проведена в Ловеч, като в нея онлайн са се включили 86 директори, здравни експерти и зам.-министърът на  образованието Евгения Пеева-Кирова.

Снимка: Атанас Кънев

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Родител

Родител

14.07.2021 | 01:43

Тази госпожа на снимката май от доста време е пенсионерка и бивша синдикалистка, а още работи?!Кога ще се обявяват целогодишно незаетите от редовни кандидати учителски места?

Отговори
1 0
Смях..

Смях..

09.07.2021 | 18:06

..от една година се говори Едно и Също. Колко повече да се обяснява. Бавноразвиващ ли е този народ. И това са учители. Аман от приказки за разясняване. Налага се задължително и това е решението. На Запад го прилагат-старите демокрации.

Отговори
1 1
Добре е замислено

Добре е замислено

08.07.2021 | 14:47

4 дни * 75 лв/ден = 300 лв. Само, че като ги осакатят ваксините - ... - кой ще преподава? А тези, които вече са се ваксинирали - на тях по колко? Или тях си ги пазите за реваксинацията?

Отговори
4 1
До Галя

До Галя

08.07.2021 | 14:11

Много си зле, а и злобна. Смени си хапчетата

Отговори
6 2
Галя

Галя

08.07.2021 | 11:52

Да си търсят работа на полето. Там ваксина не трябва.

Отговори
3 10
Жено

Жено

08.07.2021 | 14:48

Ти кога точно изчатка, след първата или втората игла?

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?