44

Само електронни дневници в училище от септември

Педагогическият ще съвет решава дали бележникът също да е само електронен или да се запази и хартиеният

Всички училища в страната трябва да водят дневниците си само в  електронен вид от предстоящата учебна година. Това важи също за детските градини, Центровете за подкрепа на личностното развитие и други образователни институции.

Изискването за смяна на хартията с дигитален документ е прието още през 2016 г. Досега обаче то беше прилагано частично и директорите можеха да избират дали да поддържат електронна или хартиена документация, или двете едновременно.

Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО) на Министерството на образованието и науката (МОН) вече е напълно готова и образователните институции имат всички необходими условия да въведат електронния дневник, твърдят оттам. Услугата е безплатна и ще спести средства за отпечатване на хартиени дневници. За учебната 2021/2022 г. за това са похарчени около 200 000 лв., въпреки че заявките за хартиените документи са намалели повече от два пъти спрямо учебната 2020/2021 г.

Остава възможността за избор на училищата дали да използват софтуерни продукти на външни доставчици срещу заплащане,  или безплатните електронни дневници в НЕИСПУО. Всички електронни дневници, независимо дали са водени в НЕИСПУО или в друга система, ще се съхраняват във формат "pdf" в модул „Документи за дейността на институцията“ в НЕИСПУО за срок от пет години.  Те ще бъдат  разпечатвани само при необходимост.

От учебната 2022/2023 г. с въвеждането на електронни досиета на учениците отпада и воденето на хартиени лични картони. От септември хартиени могат да останат ученическата книжка и личната карта. По решение на училищните ръководства бележникът също може да бъде само електронен.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?