Следвайте ни

Заразената в ДГ "Щастливо детство" контактувала само с готвачката

9 бързи теста на персонала са отрицателни, чакат се резултатите от още 11 PCR

viber icon

Жената, която е с положителен тест за коронавирус в ДГ „Щастливо детство“, е на позиция работник-кухня. Само готвачката е била в контакт с нея, не е имала досег до децата в групите и учителките. А в кухнята подготвя заготовките, които после минават термична обработка. Затова сме спокойни, че заразата не е разпространена чрез яденето, обясни директорката на детската градина Евгения Попиванова. Тя добави, че се работи с маска, шлем и ръкавици.

Тестът на жената е направен във вторник и резултатът излязъл в сряда. Вчера са направени и 11 PCR теста на персонала, както и други 9 – бързи, по желание на учителки и помощник-възпитателки. Бързите са отрицателни, чакат се резултатите от другите.

Жената с положителна проба не живее в „Столипиново“ и е изолирана у дома.

Спокойна е обстановката, направили сме основна дезинфекция вчера и днес и нови инструктажи и заповеди, обясни Попиванова.

В момента в детското заведение има около 40 деца във всичките 6 групи. Те са разделени и нямат контакт помежду си.

Заразената жена е без симптоми.  А в ДГ „Щастливо детство“ вече няколко пъти са правени рутинни тестове. Част от тях са били осигурени от общината, други издействала директорката.

Имаме толкова тежки мерки за дезинфекция, че не очаквам да има нови положителни, каза Попиванова.

По четири пъти на ден се дезинфекцират дръжки на врати и повърхности в помещенията. На входа с безконтактен термометър се проверява всяка сутрин температурата на идващите деца, като родителите нямат достъп до сградата, а остават зад заграждения на стълбите.

Отрицателни са и тестовете на всички 28 служители на Общностния център, който е в съседна сграда. Правят се рутинно, тъй като персоналът работи с рискови групи.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?