Следвайте ни

Само директори на шествието за 24 май

viber icon

Дядо Николай повежда множеството от църквата "Св. св. Кирил и Методий" до площад "Стефан Стамболов"

Само директори на учебни заведения ще участват в празничното шествие на 24 май. Ако дойдат и ученици, няма да бъдат върнати, но така ще спазим противоепидемичните мерки, обясни зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов.

Първоначално решението на местната управа бе да не се провеждат чествания, както бе миналата година, когато тържествата се пренесоха онлайн. Впоследствие  обаче се стигна до оформяне на програма, макар и в по-свит формат. Тя обаче не предвижда раздаването на традиционните учителски награди, които не са и гласувани от Общинския съвет. Те вероятно ще бъдат връчени за Деня на будителите 1 ноември.

На самия 24 май по традиция митрополит Николай ще отслужи празнична литургия в църквата „Св. св. Кирил и Методий“. В 10 часа вратите на храма ще се отворят към площада пред Хуманитарната гимназия. Там поздравления ще отправят градоначалникът Здравко Димитров и началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Дядо Николай ще отслужи молебен, а след полагането на венци и цветя шествието от директори ще поеме по Главната към пл. „Стефан Стамболов“.

По късно се предвижда Здравко Димитров да открие паметник на проф. Кирил Дженев на улица „Даме Груев“. А от 17 ч. на сцената на пл. „Стефан Стамболов“  ще има концерт с изпълнения на талантливи деца от НЧ „Цар Борис III и Царица Йоанна“, сред които са малкият виртуоз на пианото Борис Дюлгеров, Гергана Костадинова, Елена Бубарова, Снежана Кисьова, Стилиян Манев и Силвия Веселинова. Ще звучат Лист, Рахманинов, Шопен, Кабалевски, Клементи. Ще участват и изпълнители от музикална школа „Арт Войс Център, китарен ансамбъл "Академика" и солисти на АМТИИ.

Община Пловдив е предприела необходимите мерки, които да гарантират безопасното преминаване на всички участници в празничното общоградско шествие по случай 24 май – Ден  на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, съобщиха от ОП „Организация и контрол на транспорта“.

Шествието ще тръгне от площада пред ХГ „Св. св. Кирил и Методий“ и ще премине по улиците „Хан Кубрат“,  „Райко Даскалов“ и „Княз Александър I“ – до площад „Стефан Стамболов“. От 10:00 часа до края събитието органите на МВР ще осигуряват организацията и контрола на движение на пътните превозни средства, както и охраната  на участниците в шествието.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Марийка и тя каза същото

Марийка и тя каза същото

26.05.2021 | 18:04

Време е за прочистване на авгиевите обори!

Отговори
1 1
Соня

Соня

24.05.2021 | 12:11

директори калинки, колко от тях са членове на герб, време е за прочистване на авгиевите обори.

Отговори
3 1
895

895

24.05.2021 | 12:48

и не само - вижте английската, математическата, СУ "Паисий Хилендарски"

Отговори
1 1
*()+6656

*()+6656

23.05.2021 | 18:57

Хайде и след 24т-ти ревизия и на конкурсите за школски директори през последните десетина години. Дайте да видим кои партии си купиха директорски места за важните си членове! Да започнем с английската, руската, математическата и т.н. Дали някой ще има смелост да разбута и тук шуробаджинащината, а и началника на РУО-то му е време за смяна, а тя със Симеонова и Райчев се мислят за вечни.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?