Следвайте ни

Само 7 семейства искат обезщетение за неприети деца в градината

viber icon

Само 7 семейства от Пловдив са поискали обезщетение за детето си, което е кандидатствало, но не е било прието в детска градина.

Правото на това дава Наредбата за условията и реда за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите на деца, които не са приети в държавни или общински детски градини или в училища поради липса на свободни места.

Регламентът бе задействан наскоро, като срокът за първите желаещи да се възползват изтече на 30 април, в последния работен ден преди великденските празници.

От седемте подадени заявления двете са за деца в ясла, което не отговаря на заложеното в наредбата, уточни зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов.

Другите 5 случая на първо четене покриват задължителните изисквания. Предстои да бъдат разгледани от комисията, която ще се произнесе относно отпускането на обезщетение. Към това се пристъпва, само след като на семейството е предложено равностойно място на това, за което е кандидатствало, и детето не е прието през електронната система и там.

Пловдив е сред градовете с недостиг на места. На последното текущо класиране бяха приети само 68 хлапета от общо 884 кандидатствали за 190 свободни позиции в ясла или детска градина.

31 от намерилите място в списъка бяха устроени в яслена група при обявени общо 34 позиции, за които се бореше армия от 636 семейства.

В първа възрастова група в детските градини от наличните 41 места бяха заети 22 при 202 кандидати, във втора – при 35 свободни позиции и 35 желаещи бяха класирани 9 малчугани, а в подготвителните трета и четвърта бяха устроени всички 11 кандидатствали хлапета при 80 вакантни бройки.

Така 816 от кандидатствалите деца останаха неприети, макар че за част от тях имаше свободни позиции – общо 122. Те обаче са в учебни заведения, които не са желани от родителите. Освен това една част от кандидатствалите в  момента са записани някъде, но искат преместване.

На този фон 7 заявления за обезщетение изглеждат малко, но вероятно родителите още не са запознати с възможността по новата наредба. Информация за регламента може да се намери на сайта на Община Пловдив.

Както „Марица“ писа, правото на компенсация е за възраст от 3 г. до постъпване в първи клас, като по индикативни разчети за 2021 г. средномесечно обезщетение ще получават около 3600 семейства у нас, а  мярката се обезпечава с 10 млн. лева.

Достъпът до ресурса обаче е ограничен от изискването да са изпълнени едновременно 6 условия.

Основното е детето да е кандидатствало в детска градина в прилежащ район и да не е прието, като към момента на заявката за помощта не посещава нито една държавна или общинска детска градина. Така от парите няма да се възползват семейства, които биха могли да устроят детето, но не го записват заради настояването си то да бъде в точно определено учебно заведение.

Освен това преди отпускането на помощта Общината е длъжна да предложи равностойно място на това, за което семейството е кандидатствало. 

Ако детето е обхванато от алтернативна форма - например в Родителски кооператив, то има право на паричната помощ само ако е записано в самостоятелна форма в детска градина.

Ако пък е на възраст над 4 г. и е в частна детска градина или в подготвителна група в частно училище, те не трябва да са включени в системата за държавно финансиране.

Освен всичко това родителите не трябва да получават подпомагане от държавния бюджет по оперативна програма за същите дейности на друго основание.

На одобрените ще се полага сума, която съответства на издръжката в детска градина, ако детето е било прието. Това прави около 300 лева. С тези пари ще се компенсират такси за частна градина или пък разходи за частен учител. Педагозите обаче трябва да отговарят на условията за учителите в детските градини и да са водили подготовката по четирите задължителни там познавателни области. Семействата ще трябва да представят договори, квитанции, платежни.

За тази учебна годината компенсации се дължат за месеците от януари насам, като за този период заявленията се събираха до 30 април. Иначе кандидатстването за парите ще става до 15 октомври - за неприетите между 1 юни и 14 септември. А занапред - до пето число на месеците от януари до май.

 

 

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?