Следвайте ни

Само 68 от 884 хлапета се класираха за ясла или детска градина

816 остават извън списъците при 122 свободни места

viber icon

Само 68 хлапета от общо 884 кандидатствали за 190 свободни места са приети в ясла или детска градина на излязлото днес текущо класиране.

31 от намерилите място в списъка са устроени в яслена група при обявени общо 34 позиции. За тях се бореше армия от 636 семейства.

 В първа възрастова група в детските градини от наличните 41 места са заети 22 при 202 кандидати, във втора – при 35 свободни позиции и 35 желаещи са класирани 9 малчугани, а в подготвителните трета и четвърта са устроени всички 11 кандидатствали хлапета при 80 вакантни бройки.

Така 816 от кандидатствалите на този тур деца остават неприети, макар че за част от тях има свободни позиции – общо 122. Те обаче са в учебни заведения, които не са желани от родителите. Важно е също, че една част от кандидатствалите в момента са записани някъде, но искат преместване.

До 30 април родители на неприети деца, които не са записани никъде или са в частна детска градина поради липса на свободни позиции в общинска, могат да кандидатстват за обезщетение, което да покрива част от разходите им – по новия механизъм, който влезе в сила. Нужно е обаче да отговарят едновременно на всичките 7 условия за това, да им е предложено равностойно на желаното място и детето пак да не е прието.

За всички, родени през 2018 г., първото основно класиране за прием в първа възрастова група за следващата учебна година е на 13 май. Свободните места за първа група вече са обявени, а за другите ще станат ясни до 26 април.

Крайният срок за подаване на заявления е 11 май през онлайн платформата. А за тези, които се затрудняват и ще внесат документите на хартия при директора на учебното заведение по първо желание – до 10 май.

Важно за родителите на родените през 2015, 2016 и 2017 г. деца е да знаят, че с преминаване към класиранията за новата учебна 2021/2022 г. след 15 април 2021 г. техните деца преминават в по-горна възрастова групи и всички стари заявления, които са подадени за изтичащата учебна година, ще бъдат анулирани автоматично. При желание за кандидатстване в следващите класирания тези родители е необходимо да подадат нови заявления за участие.

За яслените групи (за децата, родени през 2019 и 2020 г.) няма учебни години и всичките класирания за тях са текущи. Техните, вече подадени заявления, няма да бъдат анулирани, а ще бъдат прехвърлени автоматично към следващото класиране, ако децата не са приети.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?