Следвайте ни

Само 23% от училищата успели да купят лаптопи с парите от държавата

Системата не е обезпечена с устройства за новото превключване онлайн, но така е и в другите държави, казва министър Красимир Вълчев

viber icon

Системата на образованието не е обезпечена с устройства за новото превключване в режим обучение от разстояние в електронна среда, но никъде по света няма такава готовност, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

През пролетта, когато училищата бяха затворени и се учеше у дома, проучване на МОН установило, че около 35-40 хиляди ученици нямат компютър, за да се включат в уроците. После обаче се оказало, че 2/3 от тях имат телефони и всъщност не учат заради ниска мотивация, а не поради липса на техническа възможност. Разбрахме го, когато  осигурихме безплатен Wi-Fi, разказа министърът.

Въпреки времето за подготовка за ново евентуално прехвърляне на учебния процес в електронна среда, снабдяването с допълнителни устройства става бавно, дори при осигурени средства. Както „Марица“ писа, на училищата бяха дадени 14 млн. лв., разпределени помежду им пропорционално според големината им. С парите трябваше да се купят 16 000 устройства -12 000 за ученици и 4000 за преподаватели. Училищата в Пловдивска област получиха  общо 1 043 604 лева.

До момента обаче само 22-23% от учебните заведения в страната са успели да купят с това финансиране лаптопи. Трудностите идват от по-сложните процедури при по-големи количества и дефицит на пазара, както и от изискванията към устройствата.

Имахме дилема дали да купим по-евтини таблети или да ограничим възможността да се харчат парите само за лаптопи от ученически клас, обясни Вълчев. Той лично тествал такова устройство, като стъпил отгоре с обувки и с цялото си тегло. Лаптопът останал невредим. И вместо таблети, които да се потрошат бързо, МОН се спряло на преносимите компютри с подходящи за образователни цели характеристики: заздравен корпус, 10 часа работа на батерия, с екран като таблет и клавиатура като лаптоп. Идеята ни е да се ползват и в следващи години, основно в класните стаи, обясни министърът.

След актуализирането на бюджета училищата ще получат още 15 млн. лева – помощ за дезинфектанти и машини за пречистване на въздуха, но и за устройства. „Така до края на учебната година ще имаме 100 000 нови компютри в системата. Ще е със закъснение, но никой от нас не е очаквал настоящата ситуация, а и не могат да се пренебрегнат задължителните процедури“, добави Вълчев.обезпечена с 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?