Следвайте ни

Само 20% от родителите са участвали в анкетата за антигенни тестове на учениците

viber icon

Едва 20% от родителите са дали мнението си дали децата им да бъдат изследвани с антигенни тестове в анкетата, която бе инициирана от МОН. Позициите са разделени приблизително 50:50 за и против. В същото време е нужно да бъдат тествани поне 70% от учениците, за да има ясна картина за системата на образованието.

„Антигенните тестове бяха решение, което считахме, че ще помогне с цел да задържим по-дълго време учениците присъствено“, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг днес. Той уточни, че провеждането им цели ранно установяване на безсимптомни болни, които да бъдат изведени от системата. По думите му обаче се е стигнало до комуникационна грешка и родителите са разбрали неправилно, като сметнали, че този ход е с цел затваряне на училищата.

Вчера  родителски организации са се срещнали с представители на МОН и МЗ, за да поставят въпроси относно антигенните тестове. 

Главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев обобщи отговрите на най-често повтарящите се питания. Първо, това е доброволен акт, категоричен бе той. Този скрининг касае само училищата, въпреки че на места са били пуснати анкети и в детски градини и ясли.

"Целта е да хванем ранни безсимптомни случаи и да ги извадим от средата. Така го правим и с учителите", каза доц. Кунчев.

До момента  с антигенни тестове са изследвани общо 29 434 заети в образователната система, като положителни са само 57 от педагозите и 17 от непедагогическия персонал.

Доц. Кунчев увери, че тестовете  на учениците евентуално ще се правят от школската медсесестра или лекаря в учебното заведение. "Възможно е и от външни специалисти, които знаят много добре как да бръкнат в нос, включително и на дете. Да, не е приятно, но не носи здравен риск“, отсече доц. Кунчев.

В отговор на въпросите защо антигенен тест, а не за антитела, той обясни, че информация кои деца вече са преболедували не би имала стойност предвид целта на  евентуалното масово изследване.

Ако епидемичната обстановка се  влоши, ще се откажем от графика за ротационно връщане в клас, каза министърът на образованието Красимир Вълчев. В противен случай после има риск за повече време да затворим повече ученици у дома, посочи той. Следим данните на 12 часа и ще подходим разумно, каза още Вълчев. Данните до момента показват, че децата от предучилищна възраст и начален етап сравнително малко допринасят за повишаването на заболеваемостта.

Снимка: Наташа Манева

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

15963

15963

13.02.2021 | 15:58

Явно има много пари за харчене, скрити зад фалшива загриженост ....

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?