Следвайте ни

Само 14 от обединените училища продължават в гимназия

viber icon

Само 14 десетокласници от общо 30-ината, които завършват тази година обединените училища в Пловдивска област, са кандидатствали да продължат в гимназия, за да вземат диплома за средно.

След трето класиране в допълнителния прием, който всяка година се прави за тях, 12 са приети в паралелката за машинни монтьори с немски език в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Калековец. Там балообразуването бе с оценките от националните външни оценявания по български и по математика, към които се прибавя годишният успех по двете дисциплини.

Други двама са класирани във втората паралелка, която предложи прием на завършили десетокласници - „Производство на кулинарни изделия и напитки“ в ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“  в Пловдив. Там освен НВО, в балообразуването участват оценките по математика и география.

При само двама ученици паралелката обаче няма да се сформира, каза изпълняващият длъжността началник на Регионалното управление на образованието Тони Пакова. Учениците обаче ще бъдат насочени към други свободни места в гимназиите, уточни тя.

Другата половина от завършилите обединените училища в Пловдивска област, които готвят до 10. клас, нямат желание да продължат образованието си и ще приключат с документ за завършена първа гимназиална степен, в който ще се впишат оценките от националните външни оценявания по български език и математика, които тази година се проведоха за първи път за десетокласниците. Новата „матура“ за тях бе въведена именно за да съществува такава възможност за тези, които се отказват от ученето след 10. клас - да валидират първите три класа от гимназията и да вземат професия в обединените училища. Преди отпадаха с признато завършено основно образование.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?