2374
Следвайте ни

Само 11 положителни проби при тестването на учениците

51 684 деца от 1. до 4. клас се върнаха в класните стаи при осигурена безопасна среда, установени са 9 случая на учители с ковид

viber icon

51 684 деца от I до IV клас се върнаха в училище след тестване за COVID-19 през първата седмица, в която се възстанови присъственото обучение в общините със заболяемост над 250 на 100 000 души. Това са учениците в първите области, които получиха тестове на 6 и 7 ноември,  и техните родителите са дали съгласие децата да бъдат върнати в училище след тестване.

На повечето места присъственото обучение беше възобновено още в сряда, 10 ноември т.г. Другаде занятията започнаха в четвъртък, 11 ноември т.г. Тогава в клас влязоха още 970 паралелки. С тях общият брой на класовете, които са в училище след тестване, стигна 3508. От тях 1577 паралелки са в столицата, сочат обобщените данни от регионалните управления на образованието. 

От всички проверени ученици в сряда и четвъртък 11 са дали положителен резултат за COVID-19. 

С бързи антигенни тестове в училищата бяха изследвани също 3946 учители и 2256 непедагогически специалисти без „зелен сертификат“. Резултатът е бил позитивен при 9 педагози. Общо 3 остават положителните проби при непедагогическия персонал. 

През тази седмица 4636 доброволци помагаха малките ученици да се тестват в клас. Всички те са със „зелен сертификат“, както изисква заповедта на министрите на здравеопазването и на образованието и науката от 8 ноември т.г.

Огромната част от доброволците са родители – 4349. Участваха също медицински сестри, медиатори, студенти по медицина.

От 13-те области, които получиха тестове миналите събота и неделя, единствено в област Кърджали тестването на малките ученици ще започне следващата седмица. Поради по-ниската обща заболяемост училищата там са в ротация и по график тази седмица децата от началния етап учат присъствено. В област Кърджали изследването за тях започва на 15 или 16 ноември, в зависимост от ангажираността на училищата с изборния процес. 

До момента Министерството на образованието и науката е получило и раздало в цялата страна общо 407 000 теста за ученици. По вече приключилите две обществени поръчки на Министерството на здравеопазването се очакват още 1 460 000 теста. Така ще бъде осигурено присъственото обучение на децата от I до IV клас за един месец. Когато бъдат доставени достатъчно тестове за по-големите ученици, те също ще се върнат в клас.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Еййй

Еййй

15.11.2021 | 14:22

Страшни хора има , бе ! Сякаш не се разбра, че цели семейства си отидоха от този свят заради неглижирането на проблема. Точно така, трябваше да започне по - рано даже тестването на децата в училище. Сега са прихванати ,,само" 11. А представете си още колко щяха да станат в класовете, които ще го занесат вкъщи , а оттам - по автобуси, заведения, колективи. Някой твърдеше безотговорно, че децата не пренасят зараза. Истината е , че децата не умеят да спазват дистанция, не ползват правилно предпазни маски, ...не могат да се пазят. Все пак съзнателният голям човек си налага да се съобразява с обстановката , дори да не му е приятно. А за учителите и обслужващ персонал - нямам думи . Какви хора са поели да образоват децата ни. Такива , които не вярват на науката и разпространяват разни глупави конспирации. И основен аргумент ..че бил измислен вирус ,заради забогатяване на фармацевтични компании. Дори така да е, наинат на тях ли ще изложиш здравето си на риск ...да не забогатее някой за твоя сметка. Ми ще забогатеят , щом го има този гаден вирус.

Отговори
1 0
Далавера

Далавера

12.11.2021 | 21:35

11 положителни, ама 14 милиона за тестове са там дето трябва!

Отговори
0 1
Ковид-ът

Ковид-ът

12.11.2021 | 21:08

Не е особено опасно заболяване! Днес си направих тест за антитела, защото моят работодател, който е държавна институция, ни задължава да ходим на работа само със зелен сертификат. Вече две седмици се тествам с антигенните тестове през ден и трябваше поне да проверя дали пък нямам антитела, макар че не съм разбрал да съм боледувал. Е, титърът на антителата ми срещу сарс-ков-незнамсикакво е над 500 bau/ml. Значи по някое време съм била "заразен", ама не съм даже и разбрал. И това е при поне 70% от хората. Колкото до тестването за коронавируса, всичко е за пари за фармамафията. Цялата световна истерия е фабрика за пари за....познай!

Отговори
2 1
Възмутена

Възмутена

15.11.2021 | 14:30

Преди седмица погребаха здрава, в работоспособна възраст жена от нашия вход . Който твърди, че вирусът не е опасен има грях !

Отговори
1 0
мдааааааа

мдааааааа

12.11.2021 | 16:10

Девет учители, заразяват една камара деца, те цели семейства, родителите, които ходят на работа колегите си, те семействата си и така приказка без край, верига от заразени и пълни болници. Болните деца същата история Е, не е ли нормално да се правят тестове в училищата! А за безотговорността на учителите- нямам думи.

Отговори
4 5
А думи

А думи

15.11.2021 | 14:40

Ще се намерят ли за хора, които натрупаха политически девиденти , възползвайки се от заблудите на една част от хората. Искал той да върне животът им без ограничения, без мерки, без маски, без ваксини, без сертификати....ТОЙ - един безисвестен, дрънкащ глупости. Обеща на простолюдието да им върне животът от преди пандемията ...и те му повярваха . И го пратиха в парламента да кове закони. Един в телевизионно студио го нарече ,,гробар", погребален агент. А той тръгнал да става президент. Голям резил . Това е престъпление .

Отговори
1 0
Да ама

Да ама

15.11.2021 | 14:53

Това е Копейкин. Успя да се вреди с гласовете на антиваксарите и други заблудени. И Нинова да си прибави към причините за изгубени гласове на такива, които не харесаха позицията й против сертификатите , Един нелеп опит и тя да се вреди за заблудени, като така направи да се дистанцират хората с разум. Не си ли е давала сметка, че повечето й привърженици са мислещи и по- улегнали .А онези никога няма да й харесат политическите възгледи , защото са далече от идеологията за равенство, справедливост ... Ама и тя ....да не остане по- долу от другите . Настигна ги , доближи се до Копейкин.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?