Само 1. и 8. клас откриха новата учебна година в СУ „Паисий Хилендарски“ СНИМКИ/ВИДЕО

Учениците предпочитат да учат пред дъската, вместо пред компютъра

"15 септември е сакрална дата - от писането в пясъка през тетрадките до таблета. Големият смисъл е, че сме заедно - уверени и можещи в една особена година"

С тези думи откри новата учебна година директорката на СУ "Паисий Хилендарски" в Пловдив Ирена Душкова. Тя поема шефския пост в школото от тази година, а амбицията й е то да се превърне в едно от  най-иновативните в Пловдив.

Тържеството продължи с посрещане на знамето на училището и националния флаг и под звуците на националния химн. Последва и рецитал на стихове и песни. Специален гост беше кметът Здравко Димитров. На пръв поглед церемонията изглежда нормална, но не съвсем.

Само първокласници и осмокласници присъстваха на тържествената част, а след това прекрачиха и прага на школото. Учениците ще влизат общо на три потока по определен график, за да не се смесват. Родителите, които бяха дошли да изпратят децата си, седяха на амфитеатрална трибуна. 

„През миналата учебна година ни липсваха социалните контакти. Дано тази година това да не се повтори. Предстоят ви едни от най-хубавите години, така че ги използвайте. Нека усмивките ви не слизат от лицата. А на родителите искам да кажа – нека да бъдем по-търпеливи и към учителите, и към децата. Бъдете сигурни, че учителите искат най-доброто за децата ни“, каза Здравко Димитров и пожела на добър час на подрастващите. 

Но суета започна час преди началото на тържествата – от училищното ръководство преговориха сценария, а малко след осем започнаха да се стичат и първите ученици в двора. Облечени с елегантни тоалети и букети в ръка момичета и момчетата тръпнеха в очакване на първия звънец повече от всякога. Причината – след месеци на електронно обучение те отново се събраха. Осмокласничките Владимира и Кристияна, заедно с още две техни приятелки, побързаха преди церемонията да си разкажат кои как е прекарал лятото.

„Предпочитам да сме в клас, защото когато си сред хора се чувстваш доста по-спокоен и по-лесно усвояваш материала“, каза Владимира. Носенето на маска в коридора обаче я притеснява, защото трудно диша с предпазното средство. Първокласникът Никола също няма търпение за първи път да седне на чина и да се запознае със съучениците си. И така с удара на звънеца 7-годишните поеха към сградата. „Трябва да сложим маска преди да влезем“, напомня първокласничка на съучениците си и се спряха пред входа, оставиха букетите на земята и извадиха предпазното средство от раниците. През настоящата година в школото ще се обучават 1120 ученици. 

Припомняме, че занятия започват присъствено с маски в коридорите и до тоалетната, но не и в класните стаи. Всеки клас ще има своя стая, а първи и втори клас ще започват по-късно от останалите. На двата входа на училището пък има дезинфектанти. Предвидени са повече игри и учене на вън. Освен това общите пространства са разчертани, така че да не се смесват потоците, отбеляза директорката Ирена Душкова. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?