Следвайте ни

С таблети и монголски студенти стартира учебната година в УХТ

viber icon

Всеки първокурсник на Университета по хранителни технологии бе посрещнат с нов таблет за откриването на учебната година. Тя в 10.30 сутринта и бе открита от ректора проф. д-р Пламен Моллов и от зам.-министрите по земеделие и туризъм Георги Събев и Мария Белколева.

Тази година университетът приема студенти от Сърбия, Северна Македония, Турция и Гърция.

За първи път в него ще учат и четирима млади хора от далечна Монголия. Двама от тях карат магистърски програми в УХТ.

Монголците следват Биотехнологии и Технологии и качество на храните. Първата година от престоя си в Пловдив те ще учат усилено български език.  

Ректорът на УХТ проф. д-р Пламен Моллов приветства младежите. Преди това студенти и гости посрещнаха знамето на ВУЗ-а.

„Атрактивните специалности са разработени чрез умело прилагане на дългогодишни традиции, креативност и новаторство. Високото ниво на преподаване в нашия университет допринася за отличната квалификация на нашите специалисти, което пък ни дава самочувствието на образователен лидер в сферата на хранителните технологии”, каза проф. д-р Моллов.

Той припомни, че в резултат на партньорството с международната организация по лозата и виното ОEV е формулирана стратегическата цел в началото на 2022 година да стартира нова магистърска програма и за обучение по стандартите й.

„Дипломата ни ще гарантира на нашите кадри професионална реализация във всяка една точка на света”, подчерта ректорът.

Зам.-кметът по “Oбразование, бизнес развитие и европейски политики” Стефан Стоянов припомни, че за последните години Пловдив се превърна в икономическо чудо.

„Лидери сме по механичен прираст и изпреварихме дори столицата. Част от този успех се дължи на висшите учебни заведения - в Пловдив учат малко над 28 хиляди студенти в 8 университета. Учете здраво и се възползвайте от международните програми”, призова той. 

Доц. д-р Христо Спасов награди с персонален таблет и връчи студентските книжки на седемте първокурсници, които са показали най-високи резултати.

Това са Асен Гечев, Елия Арменкова, Исабела Михайлова, Лидия Георгиева, Момчил Иванов, Никол Караганова и Силвия Лесова.

Снимки от Наташа Манева

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?