3906

С президента на Словения: Студентите от ПУ дискутираха по световни проблеми

Студенти от всички девет факултета на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ се срещнаха с президента на Словения Наташа Пирц Мусар вчера. Посещението беше част от тридневната визита на държавния глава в България. 

В препълнената аудитория беше проведена дискусия на тема европейските младежки политики. Засегнати бяха още важни световни проблеми и въпроси, пред които един ден младото поколение ще бъде изправено. Част от тях бяха климатичните промени, зачитането на човешките права, проблемите със сексизъм, расизъм, хомофобия, дискриминация и световните конфликти.

Президентът на Словения бе посрещната пред входа на Ректората от ректора на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Румен Младенов и заместник-ректора – доц. д-р Борян Янев.

В приветственото си слово проф. Младенов изрази надежда, че  присъствието на Наташа Пирц Мусар ще бъде повод и предпоставка за нови възможности и перспективи за академичен обмен между България и Словения.

Президентът на Словения благодари на ректора за възможността да говори пред младите хора, като дори подчерта, че се чувства изключително добре сред тях. 

Във вдъхновяващата си реч, Мусар разказа за житейския си път и опитът, който я е довел до тук. Тя сподели пред студентите за 15-годишния си опит като журналист, за работата си като адвокат и собственик на правна фирма, а вече и като президент. Призна, че да се кандидатира за поста е било едно от най-трудните решения в живота й и като независим кандидат е била обект на много атаки от страна на политическите партии в Словения. Въпреки всичко държавният глава успя да мотивира младежите, като посочи, че силни вярва, че именно младите хора ще оформят планетата и ще определят новия дневен ред. В този дух тя апелира към това, те да бъдат активни. 

Наташа Пирц Мусар обсъди със студентите и предстоящите избори за членове на Европейския парламент, като ги призова да гласуват и акцентира на това, че всеки глас има значение.

В заключение президентът на Словения се обърна към студентите като част от дигиталното поколение, от което зависи бъдещето на глобалното общество. Тя подчерта, че четенето и информираността ще донесат промяната и ще определят бъдещето. Сподели, че има интерес към темата за изкуствения интелект, към неговите предимства и недостатъци.

Дискусията приключи с въпроси от студенти по темите за участието на младите хора в Словения в управлението и обществото, за възможностите за партньорство между България и Словения, за програмата Еразъм и други. 

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 1 оценки
4/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?