3906

С МОН не е обсъждана промяна в документа за извиняване на отсъствия

Готови сме в междуведомствена група да обсъдим варианти, които не касаят чувствителна здравна информация за детето, увери министър Цоков

Министерството на образованието и науката е готово да участва в междуведомствена група, която да обсъди евентуална промяна как да бъдат извинявани отсъствията на учениците, увери министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Както "Марица" съобщи, напрежение предизвика изявление на здравния министър проф. Христо Хинков - че електронните медицински бележки отпадат и вместо тях ще се използва амбулаторен лист. Той заяви, че това положение е принципно одобрено от МОН и Българския лекарски съюз. Днес и двете институции опровергаха.

До тази седмица в Национална електронна информационна система за предучилищно и училищно образование (НЕИСПУО) са постъпили над 1,6 млн. електронни медицински бележки за извиняване на отсъствия на ученици. Системата работи много добре и до този момент не са провеждани разговори с Министерство на здравеопазването за тяхното отпадане, казаха от МОН.

„Научихме за идеята за промяна от медиите и сме готови да участваме в сформиране на междуведомствена група, която да обсъди подобни предложения от страна на МЗ“, уточни министър Цоков. Той допълни, че за подобна промяна се изисква и изменение в нормативни документи. 

Според сега действащите разпоредби по здравословни причини ученикът може да отсъства от училище срещу представяне на медицински документ, като видът се регулира от Министерство на здравеопазването. Документите за извиняване на отсъствия са описани и в чл. 62 ал. 1 от Наредбата за приобщаващото образование. 

МОН е готово да обсъжда различни варианти, но следва да се има предвид, че в амбулаторния лист, който се предлага да стане документ за извиняване на отсъствия, се съдържа чувствителна здравна информация за детето. 

Същевременно отпадането на хартиената медицинска бележка и замяната й с електронна е облекчение, както за учителите, така и за родителите. Дигитализацията на процеса е важна стъпка в посока на прекратяването на порочната практика по представянето на фалшиви медицински бележки. Тази инициатива бе реализирана съвместно от МОН, МЗ и МЕУ само преди няколко месеца и в никой момент при съвместната работа не е била обсъждана промяна на вида документ. Заедно с това, честите отсъствия на децата са сред най-рисковите причини за отпадането им от образователната система. Затова и за МОН е от изключителна важност наличието на документ, издаден от компетентен орган, който да елиминира злоупотребите, категорични са оттам.

"Заедно с това МОН припознава родителите като най-важният партньор в процеса на обучение на децата. Затова и с цел облекчение на семействата и намаляване на административната тежест за училищните директори, министерството предложи промяна в Наредбата за приобщаващо образование, в която се предвижда увеличаване на броя на отсъствията, които могат да бъдат уважени с бележка от родител. Важно е родителите да не бъдат изключвани и от евентуалния диалог за промяна на документа, с който ще се извиняват отсъствията по медицински причини, особено ако той съдържа чувствителни за децата данни", гласи позицията на образователното министерство. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
rtyrty

rtyrty

29.01.2024 | 18:56

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички]----- https://da.gd/lbio

Отговори
0 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?