49

С молив и четка: Медици и студенти помагат на 2-годишния Дани

Лекари, преподаватели и студенти по медицина заедно помагат на двегодишно момче. Но този път не със стетоскопа и скалпела, а с молива, туша и четката.

Изложба „Подкрепа за Дани“ събра творби на настоящи и бъдещи медици, които откриха своето второ амплоа в изкуството.  Всички те творят вече повече от година в Арт ателие в Медицинския университет в Пловдив.

Идеята за заниманията пред статива се родила още по времето на предишния ректор чл. кор. проф. д-р Стефан Костянев, който приютил пленер на художници в база на висшето училище. Настоящият ректор проф. д-р Мариана Мурджева продължава да подкрепя начинанието и дори прави следващата стъпка – оформяне на културно-образователен център, в който да има библиотека, артателие, изложбена зала.

"Идеята е тези хора, които имат тежка професия и са постоянно изправени срещу страданието, да намерят спокойствие, да преработят среса и да изразят душата си чрез изкуството", обясни художникът Матей Матеев. Живописецът е един от тримата автори, които ги посвещават в различни техники, заедно с графика Румен Нечев и приложничката Милена Китипова.

Благотворителната изложба събира творби на 10 от художниците в бяло, които са дръзнали да разбъркат багри и фантазия в Арт ателието, за което е отредено помещение в Клиниката по анатомия в МУ. Проф. д-р Виктория Сарафян уж влязла плахо, пък не се спряла, докато нарисува 4 платна по темата „Глухарчета“. После продължила и върху чаши. „Не съм художник и няма да стана, но за мен Арт ателието е по-скоро духовно обучение, възможност за общуване с хора, които са „осенени“ и „осветени“, казва проф. Сарафян. Разговорите винаги тръгват от боите и преливат в цялата палитра на живота.

Сред авторите има истински таланти, които са готови за самостоятелна изложби, хвали ги Матей Матеев. Натюрмортите на доц. Надя Пенкова са достойни съперници на платната на професионалистите, както и колоритът в творбите на доц. Даниела Танева.

Кардиологът доц. Долина Генчева изразява динамиката на живота чрез птиците, Цветомира Иванова пресъздава импресии със слънчогледи. За Златка Лозанова от Катедрата по анатомия пък любими са персонажи от животинския свят.

„Възхитен съм от премислената и съзнателна доброта на всички тях към Дани. Когато помагаш на един човек, помагаш на целия свят. Защото всички сме свързани и сме една енергия“, каза на откриването на изложбата Матей Матеев.

Желанието чрез изкуството да помогнем на едно малко дете е знак, че добротворчеството в Медицинския университет е живо, каза ректорът проф. д-р Мариана Мурджева.  „Благотворителността е кауза за нас, вписана и в мотото на висшето училище – „Посветени на хуманността“ – подчерта тя. – Ние сме хора, отдадени не само на лечение, обучение и наука, а сме отворени към света“.

Изложбата ще остане до 23 декември, а приходите ще помогнат за лечението на сина на семейството фармацевти Паолина и Пламен Кацаров.

Дани се родил преждевременно в резултат на прееклампсия.  Бебето се оказало с аномалия. С две тежки операции му е  отстранено дебелото черво, а  тънкото е извадено над коремната стена. Това изисква специализирана храна. А се появили още проблеми. Последвали оперативни интервенции на очите заради опасност от тежка ретинопатия. Изрязано е периферното, но е съхранено централното зрение.  Детето отключило епилепсия, а преди половин година е диагностицирано и с детска церебрална парализа – с квадрипареза на крайниците, торса и главата. Страда от забавено физическо и умствено развитие, нуждае се от постоянни грижи.

Сутрин таткото му прави рехабилитация, преди да тръгне на работа, после го поемат и други специалисти. Бабите също помагат. В резултат на общите усилия Дани се обръща, сяда  и прави опити за изправен седеж с опора. Има напредък, което ни дава надежда, казва семейството. Нужни са  и още операции, но  засега лечението набляга на рехабилитация.

Заради желанието на много хора да помогнат чрез благотворителната изложба вече е в подготовка и втора – за 24 май. Тогава още автори ще дарят свои творби за експозицията „Арт ателие и приятели“. На 7 април пък ще има и фотоизложба на 80-годишна бивша преподавателка.

След над 40 г. стаж в МУ доц. Светла Пачева отдавна е пенсионерка. Но когато влязла в Арт ателието, я осенило поетично вдъхновение. „Искам да нарисувам вятъра“ прозвуча на откриването на благотворителната експозиция. И ще  следващата тема за импровизации с четката.

За първи път Медицинският университет издава и годишен алманах на Арт ателието.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?