Следвайте ни

В детската градина: С караоке и книга

Проект „Маргаритка и Разказвачът на приказки” учи децата на добри навици и ги насърчава да обичат четенето

viber icon

С книжка и забавно караоке в детските градини в Пловдив влиза проект „Маргаритка и Разказвачът на приказки”. В него обединяват сили две инициативи, които вече спечелиха вниманието и любовта на хлапетата и родителите им.

А целта е с музика и подходяща детска литература, чрез любими на децата герои и известни хора да се даде добър пример и малчуганите да бъдат възпитани в полезните навици, да заобичат четенето, а и да се забавляват.

Форматът на 40-минутните занимания комбинира елементи от социалния проект „Маргаритка” и неговата национална инициатива „Приказки без край” с каузата на Инициативата за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки”.

Преди посещенията в детските градини директорите ще разполагат със списък с подходяща детска литература на съвременни български автори, от които да изберат заглавие. Двама актьори ще гостуват на децата, за да им почетат от книжката с елемент на драматизация. Малчуганите ще гледат филмчета за полезните навици и накрая ще попеят караоке. Тон дават популярни български певци като Михаела Филева, VenZy, Любо Киров и Вики от „Мастило”, които записаха прочути детски песнички в диск на проекта „Маргаритка”.

Засега плановете са проектът да влиза два пъти седмично в различни детски градини в Пловдив, като постепенно се разгърне още и от догодина заработи в цялата страна. Освен от наши учебни заведения за най-малките вече има интерес и от Бургас, Сливен, Добрич, казва Константин-Кирил Иванов, по-познат на малчуганите като Разказвача на приказки.

 

Кои са те 

Философията на проекта „Маргаритка” и националната инициатива „Приказки без край” е да се фокусират върху подобряване на болничната среда на деца и по-бързото им възстановяване чрез посещения на мобилни библиотеки и аниматори, които да повдигат духа на малчуганите. Обхватът от 14 болници в София, Варна, Русе, Плевен и Пловдив бе разширен и в посока всички малчугани. Инициативата подготви 8 видеа за добро възпитание - как да кажеш извинявай, заповядай, благодаря, съжалявам, колко е важно да си миеш зъбите и да носиш шапка през лятото. Главни герои в тях са Биби, Мими, Бухалче и Маргаритка. Те са персонажите и в куклено Мъпет шоу, което проектът разиграва пред децата. Обичани в света на малките, те бързо стават пример за подражание.

През тази година „Маргаритка” направи и турне с куклено, Мъпет видео шоу и караоке на любими детски песни в 5 града, сред които и Пловдив. Само преди дни с такова неделно шоу за децата „Маргаритка и Дядо Коледа” бяха запалени светлините на елхата в един от моловете под тепетата.

На популярност се радва и дискът с 11 детски песнички в съвременни версии - Михаела Филева и VenZi пеят „Над смълчаните полета”, Орлин Павлов - „Зеленчуци който не яде”, Вики от „Мастило” - „Зайченцето бяло” и „Песен за цифрите”. 6 аудиоприказки пък са озвучени с гласовете на Теодора Духовникова, Захари Бахаров и Христо Мутафчиев. Приходите от продажбите са за модерни детски съоръжения за игра на открито.

В по-дългосрочен план създателите на проекта обмислят заедно с Разказвача на приказки и възможността детските песнички да прозвучат в изпълнение на бг звезди на следващ концерт „Билет срещу книга”. Първият - с участието на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени”, се състоя тази година през октомври като съпътстващо събитие на Инициативата за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки”.

Тя също продължава работа с размах, като среща все повече деца от подготвителни групи в детските градини до прогимназията със съвременни детски писатели. 35 000 деца от учебните заведения в област Пловдив имат възможност да преживеят лична среща с автор на детска или тийн книга вече трета година в рамките на инициативата. През следващата 2020 г. тя вече ще е влязла в около 500 училища в цялата страна, като очакванията са по този начин детската книга и нейните създатели да стигнат до 250 000 деца и ученици.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?